Notícies

El Parlament commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust

Dijous, 27 de gener de 2022. Palau del Parlament

El Parlament commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust

Parlament de Catalunya. 2022

Vegeu la galeria d'imatges (37 imatge/s)

El Parlament ha commemorat aquesta tarda el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, que cada 27 de gener recorda l'alliberament, el 1945, del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau. Laura Borràs ha presidit l'acte institucional, a què ha assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i durant el qual s'han encès les sis espelmes en record dels col·lectius perseguits pel nazisme.

A l'acte hi han assistit també, entre d'altres, la vicepresidenta primera, Alba Vergés; els secretaris Ferran Pedret, Aurora Madaula, Pau Juvillà i Ruben Wagensberg; les conselleres d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i de Justícia, Lourdes Ciuró, i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena; diputats de tots els grups parlamentaris; membres del cos consular a Barcelona, i representants dels col·lectius homenatjats.

En el discurs de cloenda, la presidenta ha afirmat que "recordar avui, com ho hem fet, jueus, gitanos, discapacitats, gais o perseguits polítics no és una manera de tornar-los a assenyalar, sinó, al contrari, el camí perquè cadascuna de les persones que se senti interpel·lada per un d'aquests adjectius reivindiqui amb orgull la pròpia identitat i entre tots reconeguem que és precisament la suma de totes les diversitats allò que ens fa iguals".

Borràs ha destacat així mateix la importància de no perdre el record de l'Holocaust, i ha remarcat que "conèixer la història i descobrir-ne els episodis més vergonyosos, com ho van ser el Tercer Reich i les seves conseqüències", hauria de poder ser "el millor antídot contra el risc de repetir-la, un risc contra el qual les millors eines són el coneixement de la història i l'educació en el respecte".

L'acte, conduït pel periodista Ramon Pellicer, ha començat amb la lectura dramatitzada a càrrec de l'actriu Anna Ycobalzeta d'una selecció de paraules de Neus Català recollides al llibre 'Neus Català. Memòria i lluita', i seguidament s'han encès les espelmes del record. La primera l'ha encesa Sílvia Leida en representació del poble jueu; la segona, Paquita Domingo, en nom del poble gitano; la tercera, Núria Estrada, filla d'un deportat, en representació dels perseguits per raons polítiques; la quarta, Josep Maria Solanellas per les persones amb discapacitat; la cinquena, Joan Miró, pel col·lectiu LGBTI, i la sisena, Elisabeth Levy, en representació de la Comunitat Israelita de Barcelona.

Tot seguit, s'ha fet un minut de silenci, i a continuació han pres la paraula sis alumnes dels centres educatius d'ESO i batxillerat que aquest any han participat en el projecte educatiu del Parlament sobre el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, que la institució va posar en marxa el 2016 i en què els joves aprofundeixen el coneixement d'aquells fets amb experts i entitats que representen els col·lectius de víctimes.

Lia Graupera, del Col·legi Mare de Déu de la Mercè, de Sant Feliu de Llobregat, s'ha centrat en el genocidi jueu; Pol Llovet, de l'Institut Josep Lladonosa, de Lleida, en el poble gitano; Vanesa Roca, de l'Institut Martí l'Humà, de Montblanc, en els perseguits per motius polítics; Laia Sala, de l'Institut Cendrassos, de Figueres, en les persones amb discapacitat; Bruna Juvany, del Col·legi Jardí, de Granollers, en el col·lectiu LGBTI, i Ana Bases, de l'Institut Escola Mare de Déu del Portal de Batea, en els Testimonis de Jehovà.

L'acte ha acabat amb paraules novament de Neus Català sobre el moment del seu alliberament i amb la interpretació de la cançó 'Imagine', de John Lennon, a càrrec de la violoncel·lista Laura Martí i la soprano Yelen Montero, alumnes del Centre Superior de la Fundació Conservatori Liceu.