El Ple ha aprovat aquesta tarda la proposta de la Mesa d'interposar un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem contra l'acord de la Junta Electoral Central del 3 de gener, que deixa sense efecte la credencial de Quim Torra com a diputat electe.
La cambra ha aprovat interposar el recurs per 74 vots a favor (JxCat, ERC, CatECP i CUP), 40 en contra (Cs i PPC) i 17 abstencions (PSC-Units).
D'altra banda, aquesta tarda ha començat el debat general sobre la corrupció estructural, sistèmica i institucionalitzada a Catalunya, sol·licitat per Cs. Aquest debat acabarà divendres amb la votació de les propostes de resolució.
L'acord del Ple sobre el recurs al Tribunal Suprem, que té dos punts, diu textualment:
" 1. Interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Tercera, Secció Quarta, del Tribunal Suprem, contra l'acord de la Junta Electoral Central de 3 de gener de 2020, expedient núm. 251/628, pel qual es declara que concorre en el M. H. Sr. Joaquim Torra i Pla la causa d'inelegibilitat sobrevinguda a què es refereix l'article 6.2.b de la Llei orgànica del règim electoral general, es deixa sense efecte la seva credencial com a diputat electe i s'ordena a la Junta Electoral Provincial que declari la vacant com a diputat i expedeixi la credencial al següent candidat de la llista de Junts per Catalunya.
"2. Traslladar aquest acord a la Sala Tercera, Secció Quarta, del Tribunal Suprem als efectes del que estableix l'article 45.2.d de la Llei reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, d'acord amb la providència de l'esmentada sala de 23 de gener de 2020, dictada en el recurs contenciós administratiu 002/0000018/2020."
En el debat hi han intervingut Carlos Carrizosa (Cs), Josep Costa (JxCat), Marc Sanglas (ERC), Ferran Pedret (PSC-Units), Marta Ribas (CatECP), Carles Riera (CUP) i Daniel Serrano (PPC).
Debat general sobre la corrupció
Un cop acabada la votació de la proposta de la Mesa, la portaveu de Cs, Lorena Roldán, ha obert el debat general sobre la corrupció estructural, sistemàtica i institucionalitzada a Catalunya sol·licitat pel seu grup al desembre.
En nom del Govern han intervingut, en primer lloc, el vicepresident, Pere Aragonès, que avui té delegades les funcions del president de la Generalitat, absent del ple per motius personals, i, posteriorment, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch.
A continuació, en representació dels grups i subgrups parlamentaris, han intervingut, novament, Lorena Roldán, i, després, per fixar el posicionament de les seves formacions, Jordi Terrades (PSC-Units), Susanna Segovia (CatECP), Maria Sirvent (CUP), Esperanza García (PPC), Bernat Solé (ERC) i Lluís Guinó (JxCat).
El debat acabarà divendres amb la votació de les propostes de resolució que presentin els grups i subgrups. El termini per presentar-les acaba demà a dos quarts de deu del matí. Els grups en podran presentar un màxim de deu, i els subgrups, de cinc. Fins dijous a les sis de la tarda estarà obert el termini per presentar propostes transaccionals, i divendres al matí el Ple debatrà i votarà totes les propostes presentades.
El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, acompanyat del director adjunt, Joan Xirau, i altres membres d'aquest òrgan, ha seguit el debat des de l'hemicicle.