Biografia

Biografia

Roger Torrent i Ramió

Va néixer a Sarrià de Ter (Gironès) el 1979. És casat i pare de dues filles.

Alumne de l’escola pública, va estudiar a l’Escola Montserrat de Sarrià de Ter, i a l’IES Carles Rahola i Llorens de Girona. Va cursar estudis de francès i de música (piano). De jove va practicar l’esquí alpí de competició i l’handbol, esport amb una gran tradició local.

És soci de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Sarrià de Ter i també de diverses entitats culturals, esportives i veïnals del municipi.

Formació i activitat professional

Llicenciat en ciències polítiques i de l’administració per la Universitat Autònoma de Barcelona, va treballar en pràctiques com a tècnic de l’Ajuntament de Sabadell. En acabar la carrera, es va especialitzar en els àmbits de la comunicació i la gestió municipal, amb un postgrau en comunicació política a l’Institut de Ciències Polítiques i Socials i un postgrau en gestió d’administracions locals a la Universitat Autònoma de Barcelona.

En paral·lel, es va formar també com a tècnic urbanista, amb un màster interuniversitari d’estudis territorials i urbanístics a la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra, i un postgrau en dret urbanístic a la Universitat Pompeu Fabra.

Trajectòria política i institucional

Interessat en la política des de ben jove, l’any 1998 es va afiliar a les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC), i al cap d’un any es va presentar com a cap de llista d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a les eleccions municipals de Sarrià de Ter i va obtenir l’acta de regidor.

Després de dues legislatures a l’oposició, va ser nomenat alcalde de Sarrià de Ter l’any 2007, quan ERC guanyà per primer cop les eleccions al municipi amb un 36,3% dels vots. Va ser reelegit alcalde en les eleccions del 2011 i el 2015, en tots dos casos amb un suport electoral superior al 70%.

En l’àmbit supramunicipal, durant el mandat del 2007 al 2011 va formar part de l’executiva de l’Associació de Municipis de Catalunya (ACM), de la Comissió Municipalista de Catalunya –formada per l’ACM i la Federació de Municipis de Catalunya– i de la Comissió de Govern Local de Catalunya.
Dins d’ERC, l’any 2000 va ser escollit secretari de política parlamentària regional a la federació de Girona, càrrec que va ocupar fins al 2008. El 2011 fou nomenat secretari de política municipal de la federació regional, i aquell mateix any va exercir el càrrec de diputat portaveu a la Diputació de Girona.

L’any següent va encapçalar la llista electoral d’ERC per la circumscripció de Girona en les eleccions al Parlament de Catalunya, en les quals va obtenir l’acta de diputat. En els comicis electorals del 2015, integrat en la coalició de Junts pel Sí, va revalidar l’escó a la cambra i va assumir el càrrec de portaveu adjunt del Grup Parlamentari de Junts pel Sí durant la legislatura.

A les eleccions del desembre del 2017 va tornar a aconseguir l’escó de diputat per ERC. Va ser elegit president del Parlament de Catalunya el 17 de gener de 2018.