Biografia

Biografia

Laura Borràs i Castanyer

Nascuda a Barcelona el 5 d’octubre de 1970. Està casada amb el cirurgià Xavier Botet i és mare de la Marta.

Marcada pel seu pas per l’Escola Virolai, des de ben petita, i estimulada pel delit artístic del seu pare, ha conreat la passió per la música clàssica i l’òpera, però sobretot per la literatura i la docència, una experiència vital que s’ha traduït en una dilatada trajectòria acadèmica.

Formació, vida acadèmica i professional

És llicenciada en filologia catalana (1993) i doctora en filologia romànica (1997) per la Universitat de Barcelona. És professora titular del Departament d’Educació Lingüística i Literària, i Didàctica de les Ciències Experimentals i de la Matemàtica de la UB, universitat on imparteix classes des de 1995. Ha centrat part de la seva obra acadèmica en la difusió de la literatura en entorns digitals, particularment les xarxes socials. Entre 2000 i 2020 ha dirigit el grup de recerca ‘Hermeneia’, que estudia les connexions entre els estudis literaris i les tecnologies digitals, format per professors de diverses universitats europees i americanes. Des del 2010 és la Directora Acadèmica del Màster en Literatura en l’era digital de la Universitat de Barcelona.

La seva extensa experiència en el món acadèmic, amb una prolífica obra publicada, la va portar el 2013 a assumir la direcció de la Institució de les Lletres Catalanes. Des d’aquest càrrec va treballar per donar a conèixer el patrimoni literari català, amb l’objectiu de trobar “espais no habituals per a la literatura”. Va exercir aquesta responsabilitat fins el gener de 2018, data en què deixà el càrrec de directora de la ILC per accedir a l’escó de diputada del Parlament de Catalunya, obtingut a les eleccions de desembre de 2017

Trajectòria política

La seva trajectòria política s’inicia arran del referèndum de l’1 d’Octubre de 2017 i els fets que acabaren amb la suspensió de l’autonomia de Catalunya per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola. Al desembre de 2017 fa el pas endavant de presentar-se com a candidata independent a la llista que lidera el president Puigdemont i que serà la més votada d’entre les forces independentistes, Junts per Catalunya.

És escollida diputada al Parlament de Catalunya del 21 de desembre de 2017 i a final de maig de 2018 és nomenada Consellera de Cultura del Govern de la Generalitat pel president Quim Torra i Pla. La seva obra com a consellera es centrarà en refer els perjudicis que havia provocat l’aplicació del 155, així com el foment i promoció de la cultura i llengua catalanes.

Exerceix el càrrec de Consellera fins al març de 2019, data en què assumeix encapçalar la candidatura de Junts per Catalunya al Congrés. És escollida diputada i exercirà de portaveu al Congrés dels Diputats fins al febrer de 2021.

El 12 de març de 2021, i després de ser la candidata de Junts a les eleccions catalanes del 14 de febrer, per decisió de la militància en unes primàries, Laura Borràs és escollida presidenta del Parlament de Catalunya, essent la tercera dona en assumir el càrrec, la primera després de l’aplicació de l’article 155.