El Parlament de la tretzena legislatura, sorgit de les eleccions del 14 de febrer, serà el més paritari de la història amb 64 diputades electes, que ocuparan gairebé la meitat (47,4%) dels 135 escons de la cambra.
La nova legislatura arrenca amb 6 diputades més respecte de les 58 amb què es va constituir el Parlament de la dotzena, i multiplica per nou la xifra de les set primeres dones que van ocupar un escó al Parlament restablert l'any 1980, en la constitució de la primera legislatura.
El nombre i el percentatge de diputades a l'inici de cada legislatura són els següents: en la constitució de la primera legislatura només n'eren 7 (5,2%); en la segona, 11 (8,1%); en la tercera, 14 (10,4%); en la quarta, 17 (12,6%); en la cinquena, 20 (14,8 %); en la sisena, 32 (23,7%); en la setena, 43 (31,8%); en la vuitena, 48 (35,5%); en la novena, 56 (41,5%); en la desena, 54 (40%); en l'onzena, 52 (38,5%), i en la dotzena, 58 (42,9%).
Per partits, de les vuit formacions polítiques que han obtingut representació parlamentària per a la tretzena legislatura, quatre tenen més diputades electes que no pas diputats. És el cas del PSC i d'ERC, amb 17 diputades i 16 diputats electes cadascun; la CUP-G, amb 5 diputades i 4 diputats, i el PPC, amb 2 diputades i 1 diputat. De JxCat hi ha 15 diputades electes i 17 diputats; de ECP-PEC, 3 diputades i 5 diputats; de Cs, 2 diputades i 4 diputats, i de Vox, 3 diputades i 8 diputats.
Dues presidentes en quaranta anys
Des del restabliment del Parlament, la cambra ha tingut set presidents i dues presidentes. Les presidentes han estat Núria de Gispert (en la novena i la desena legislatures) i Carme Forcadell (en l'onzena legislatura). En aquests quaranta anys, només tres dones més han estat vicepresidentes de la Mesa: Concepció Ferrer, en la primera legislatura; Dolors Montserrat, en la sisena, i Anna Simó, en la desena. Dels set membres que té la Mesa del Parlament, en la setena, la novena i l'onzena legislatures hi havia tres dones; en la tercera, la sisena, la desena i la dotzena, dues, i en la resta, una.
Així mateix, des del 1980 només hi ha hagut sis dones que han exercit de presidentes de grups parlamentaris: Manuela de Madre (PSC-CpC), en la setena i la vuitena legislatures; Alícia Sánchez Camacho (PPC), en la novena i la desena; Inés Arrimadas (Cs), en l'onzena i part de la dotzena, en què també va ser cap de l'oposició; Mireia Boya (CUP), en l'onzena; Marta Rovira, a l'inici de la dotzena, i Jéssica Albiach, en la dotzena.
Pla d'igualtat de gènere de la cambra
L'acció legislativa i els pronunciaments del Parlament a favor de la igualtat de gènere ha estat una constant al llarg dels darrers anys. A més, en la darrera legislatura, al gener del 2020, la cambra va aprovar per unanimitat el Pla d'igualtat de gènere del Parlament de Catalunya 2020-2023, el primer d'aquestes característiques de què es dota la institució, que té per objectiu que el Parlament incorpori transversalment la perspectiva de gènere i promogui de manera activa la igualtat efectiva de dones i homes i la no-discriminació de les persones del col·lectiu LGBTI en el conjunt de les seves actuacions. El 2019 la cambra va celebrar també el primer "Parlament de les Dones" en col·laboració amb el Consell Nacional de les Dones de Catalunya.