Cicle «La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país», XII legislatura

Cicle «La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país»,
XII legislatura

El marc legal del nostre sistema democràtic reconeix i garanteix formalment la igualtat de drets de tota la ciutadania, sense distinció de gènere. Tanmateix, les dones del nostre país continuen sent objecte de discriminació en nombrosos àmbits i etapes de la seva vida a causa de prejudicis, estereotips i valors que en perpetuen la situació de desigualtat.

Per aquest motiu, el Parlament de Catalunya impulsa el cicle de debats i reflexió «La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país», de què durant l’onzena legislatura, sota la presidència de Carme Forcadell, es van dur a terme nou sessions. En la dotzena legislatura el Parlament el va reprendre amb la jornada «Parlaments amb perspectiva de gènere per a garantir la igualtat efectiva de dones i homes».

Sessió 5
«Els rols de gènere i la conciliació en temps de la Covid-19»

Parlament de Catalunya, dimecres, 15 de juliol de 2020

El Parlament ha acollit aquesta tarda l’acte “Els rols de gènere i la conciliació en temps de la Covid-19”, en què s’ha analitzat l’impacte de gènere del confinament provocat per la pandèmia del coronavirus. Roger Torrent , que ha presidit l’acte, ha afirmat que la crisi ha servit per posar de manifest “la importància que tenen les cures en la nostra societat, que fins ara menysteníem”, i ha alertat que les dones han patit una “sobrecàrrega vinculada a la llar i l’atenció familiar” que ha estat una “llosa”.

L’acte l’ha moderat la periodista Ariadna Oltra, i hi han participat Paula Santos, representant de l’associació Dones Migrants Diverses; Sara Moreno, professora de sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona; Mireia Portas, actriu, i Anna Mercadé, directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia i presidenta de l’associació 50a50. Totes han coincidit a assegurar que la crisi de la Covid-19 ha contribuït a la persistència de les desigualtats.

Sessió 4
«La cultura, un espai de creació d’igualtat?»

Parlament de Catalunya, dilluns 28 d’octubre de 2019

El Parlament ha acollit una nova sessió “La cultura, un espai de creació d’igualtat?”, dins el cicle “La igualtat efectiva entre dones i homes, un repte de país”, on professionals del món de la cultura de diferents àmbits han denunciat la poca presència femenina en els càrrecs de decisió, fins i tot en els sectors on són majoria. Així mateix, han rebutjat els estereotips de gènere i prejudicis que pateixen.

L’acte l’ha moderat la periodista cultural Carolina Rosich i ha comptat amb les intervencions de l’Àurea Márquez, actriu; la Pepa Plana, actriu i pallassa; l’Alba Sotorra, directora i productora de cinema documental; l’Albert Guijarro, director del Festival Primavera Sound; la Izaskun Arretxe, editora, i la Carme Fenoll, bibliotecària. Totes han coincidit a afirmar que la cultura s’ha creat des d’un imaginari masculí, i que per tant la creació del relat i els valors que es mostren són els dels homes.

Sessió 3
«Dones i esport: una carrera d’obstacles i superació»

Parlament de Catalunya, dilluns 6 de maig de 2019

La tercera sessió del cicle “La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país” ha estat dedicada a l’esport femení. En l’acte, que ha moderat la periodista esportiva Laia Tudel, hi han intervingut Núria Picas, corredora de muntanya; Olga Domènech, capitana de l’equip femení de waterpolo de l’Astralpool Club Natació Sabadell; Yasmina Alcaraz, àrbitra de les federacions internacional i espanyola de bàsquet; Natàlia Arroyo, entrenadora de la selecció catalana de futbol femení i periodista esportiva del diari ‘Ara’, i Susanna Soler, coordinadora principal del Grup d’Investigació Social i Educativa de l’Activitat Física i l’Esport. Totes elles han coincidit a afirmar que l’esport femení pateix una forta discriminació pel que fa als salaris, una manca de referents i una infracobertura per part dels mitjans de comunicació. Malgrat tot, han reconegut els avenços.

Roger Torrent, que ha presidit l’acte, s’ha mostrat convençut que la propera dècada “l’esport femení serà el que tindrà més projecció”, però ha advertit que “les institucions ens hi hem de dedicar”. En aquest sentit, les ponents han fet una crida perquè l’actual auge de l’esport femení, pel que fa a visualització i professionalització, tingui continuïtat.

Sessió 2
«Deu anys de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista»

Parlament de Catalunya, dilluns 19 de novembre de 2018

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el Parlament de Catalunya va acollir el 19 de novembre de 2018 la segona sessió del cicle «La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país». L’objecte de la sessió era debatre la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, deu anys després de ser aprovada pel Parlament.

La sessió la va moderar la periodista i guionista Laia Soldevila, i hi han intervenir Marisa Fernández, advocada feminista i responsable de la Comissió d’Igualtat de l’associació Dones Juristes; Beatriu Masià, cofundadora i actual presidenta de Tamaia Viure sense Violència; Montserrat Vilà, presidenta de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, i Isabel Muntané, periodista feminista i sòcia fundadora d’Almena Cooperativa Feminista.

Totes elles van explicar que, malgrat els avenços, encara hi ha mancances en el desplegament de la llei, especialment en el capítol pressupostari. Amb tot, van destacar que va ser una «llei fonamental i capdavantera», i van apostar perquè arran del seu desè aniversari s’analitzés el que s’ha fet i, sobretot, el que falta per fer per a aconseguir que sigui un «veritable instrument per al dret de les dones a erradicar la violència masclista».

Roger Torrent, que va presidir l’acte, va destacar que «un país no pot ser veritablement just i lliure si no posem fi a la violència masclista». També va recordar que fins a aquella data hi va haver quaranta-sis víctimes diàries de violència masclista a Catalunya i que sis dones van ser assassinades.

Sessió 1
«Parlaments amb perspectiva de gènere per a garantir la igualtat efectiva de dones i homes»

Parlament de Catalunya, dilluns 17 de setembre de 2018

La primera sessió del cicle aquesta dotzena legislatura la va moderar la periodista Ariadna Oltra. Hi van intervenir Tiina Kukkamaa-Bah, cap de la Unitat de Governança Democràtica i Gènere de l’Oficina per a les Institucions Democràtiques i Drets Humans de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa; Barbara Limanowska, experta sènior en transversalitat de gènere de l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere, i Ernest Urtasun, membre de la Comissió de Drets de les Dones i Igualtat de Gènere del Parlament Europeu. L’acte el va cloure el president, Roger Torrent.

Aquests experts van explicar les tasques que duen a terme les organitzacions de què formen part i van destacar la importància d’assolir una representació equitativa de dones i homes als llocs de responsabilitat. També van parlar d’incorporar la igualtat en les agendes dels parlaments i d’impulsar una formació específica per a diputats i diputades.