Cicle 'La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país', XI legislatura

Informació facilitada per: Presidència del Parlament


foto cicle de la dona

El marc legal del nostre sistema democràtic reconeix i garanteix formalment la igualtat de drets de tota la ciutadania, sense distinció de gènere. Tanmateix, les dones del nostre país continuen sent objecte de discriminació en nombrosos àmbits i etapes de la seva vida. Prejudicis, estereotips i valors que perpetuen la situació de desigualtat de la dona.

El 2015 el Parlament va aprovar llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes té per objectiu establir i regular els mecanismes i els recursos per a fer efectiu el dret a la igualtat i a la no discriminació per raó de sexe. El cicle pretén acollir el debat entre membres de la societat civil, experts i representants de les diferents administracions catalanes per aprofundir en l'anàlisi monogràfic dels diferents àmbits sobre els que ha d'incidir aquesta llei.



Sessió 9. Dones i economia: reptes i propostes



Sessió 8. Dones al món rural i marítim, motors de progrés

Sessió 7. Dona i TIC: experiències empresarials emergents

Sessió 6. La situació de la dona en l'àmbit de la justícia

La sisena sessió del cicle analitza el paper que juga la dona en l'àmbit de la justícia i en el món de la judicatura. De la mà de la jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, el conseller de Justícia, Carles Mundó, i de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s'ha fet un repàs històric a la presència de la dona en el món judicial, les desigualtats de gènere que pateix i els reptes que haurà d'afrontar en el futur per revertir aquesta situació.

Sessió 5. Dona i salut mental: impacte de les desigualtats socials

Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental la cinquena sessió del cicle "La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país" aborda la relació entre les desigualtats socials i econòmiques i la salut mental. La Dra. Judith Usall, psiquiatra del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i coordinadora del Grup de Treball i Recerca en Dona i Salut Mental, del conseller de Salut, Toni Comín i de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, han animat a trencar tabús respecte la salut mental i han analitzat els factors que provoquen que l'impacte de les malalties mentals sigui més grans en dones que no en homes.

Sessió 4. Presència de les dones en l'àmbit de les STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques)

En aquesta quarta sessió s'analitza la desigualtat de la dona en el terreny de els STEM, les ciències, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques i el pes històric del masclisme en la investigació i la recerca científica. Per fer-ho comptem amb una taula formada per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz: la professora del Departament de Ciències i Enginyeria Metal·lúrgica de la UPC i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, Núria Salan; la directora general de GSMA, Therese Jamma, i dues flamants estudiants universitàries, Sílvia Llaberia i Laura Pavón.

Sessió 3. La lluita contra el tràfic de dones: dificultats i reptes.

El tràfic de persones i la seva explotació laboral i sexual és una xacra que afecta a milers de persones arreu del món i un fenomen que afecta especialment a les dones més desemparades. En motiu del Dia Internacional contra el tràfic de persones la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el conseller d'Interior, Jordi Jané, presideixen una taula de debat moderada per la periodista Fàtima Llambrich on el cap de l'Àrea Central de Crim Organitzat dels Mossos d'Esquadra, Antoni Rodríguez, i l'activista Rosa Cendón analitzen les dificultats i els reptes de la lluita contra el tràfic de dones i la seva posterior reinserció social.






Sessió 2. Dones i política institucional: els lideratges femenins.

La segona sessió del cicle "La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país" aborda els lideratges de la dona en la política catalana i com reacciona el conjunt de la societat davant d'aquests. La periodista Mònica Terribas ha conduït una taula de debat formada per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs; la cap de l'oposició i presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, i l'alcaldessa d'Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz.






Sessió 1. La complexa relació entre les dones i el treball: desigualtats i reptes

Aquesta sessió inaugural, que s'emmarca dins la celebració del primer de maig, s'ha centrat en el paper de la dona en el món del treball. La conferència i el posterior debat ha comptat amb la participació de les presidentes del Parlament Carme Forcadell i Núria de Gispert, la Consellera Dolors Bassa, la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa Maria Pitarch; i la doctora en psicologia social, Sara Berbel.