Sr. Benet Salellas i Vilar

Filiació

Fotografia de Benet Salellas i Vilar
Grup parlamentari:

Grup Parlamentari de la Candidatura d'Unitat Popular - Crida Constituent. Portaveu adjunt. Alta: 26.10.2015, BOPC, 3. Baixa: 14.01.2016, BOPC, 37. Membre. Alta: 14.01.2016, BOPC, 37. Baixa: 28.10.2017.

Càrrecs parlamentaris

Més informació

Dades personals - biografia (Dades a tancament de legislatura)

Naixement i residència

Nascut a Girona (Gironès) el 1977.


Formació i activitat professional

Llicenciat en filologia clàssica per la Universitat de Barcelona. Llicenciat en dret per la Universitat de Girona. Diploma d'estudis avançats en doctorat de dret penal a la Universitat Pompeu Fabra. Va treballar com a monitor en el lleure, com a corrector al diari El Punt (2000-2003) i com a substitut del cos docent de secundària del Departament d'Ensenyament. Des del 2003 ha exercit com a advocat a Salellas i Associats, SL, especialment en l'àmbit del dret penal, tant en la jurisdicció ordinària com a l'Audiència Nacional. També ha exercit en l'àmbit de la tutela internacional dels drets humans.


Trajectòria política i institucional

Milita a la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) des del 2006, primer a l'assemblea local de Sant Celoni i en l'actualitat a l'assemblea local de Girona. Dins de la CUP forma part de la Comissió de Juristes.
Ha participat activament en el moviment estudiantil assembleari a la Universitat de Girona, en la solidaritat internacional amb els Balcans i Palestina, a les assemblees dels centres socials Els Químics, Les Tines i La Proa de Girona, i també en el moviment contra la guerra mitjançant la plataforma Aturem la Guerra de Comarques Gironines. També ha participat en la creació del centre social La Màquia, espai on va desenvolupar diverses campanyes en la lluita contra el racisme institucional i pel dret a l'habitatge (2003-2009). Com a advocat ha col·laborat en diversos moviments socials des de l'ecologisme, el feminisme i la lluita contra la impunitat de la violència institucional.


Activitat cívica i cultural

Ha publicat en obres col·lectives, com ara Perspectives 1, Rastros de Dixan, Quan la por canvia de bàndol o Antígona emmordassada. Ha publicat articles d'opinió en diversos mitjans de comunicació.
Ha estat ponent en diverses taules rodones sobre drets humans organitzades per Amnistia Internacional, l'Associació Conèixer Catalunya (ACCAT), Justícia i Pau, Memòria contra la Tortura, Papers per a Tothom, i en campanyes i plataformes de suport a persones represaliades. Darrerament també ha participat en actes organitzats per l'Assemblea Nacional Catalana sobre el procés independentista.
És membre del Col·legi d'Advocats de Girona i participa en la direcció de la Fundació Tià Salellas, dedicada a la defensa dels drets fonamentals i a la difusió d'idees per a la transformació social.
És subscriptor de La Directa i de Crític.