Notícies

El Parlament fa la primera convocatòria de pràctiques remunerades per a estudiants universitaris

Inscripcions obertes del 9 al 29 de març

Dijous, 9 de març de 2023. Palau del Parlament

El Parlament fa la primera convocatòria de pràctiques remunerades per a estudiants universitaris

Parlament de Catalunya. 2023

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Parlament posa en marxa la primera convocatòria de pràctiques remunerades per a estudiants universitaris, amb beques a càrrec de la institució d'entre 600 i 800 euros el mes. El Parlament esdevé així una de les primeres institucions del país que ofereix pràctiques universitàries remunerades, a què podran optar estudiants de grau, de postgrau, de màsters o de doctorats.

Les bases generals de les convocatòries d'aquestes estades de caràcter formatiu, que han estat aprovades per la Mesa, detallen entre altres aspectes que els estudiants de grau percebran 600 euros mensuals i els de màster 800 per una jornada de vint-i-cinc hores setmanals en tots dos casos.

S'acaba de fer pública la primera de les dues convocatòries que es faran aquest any. Concretament, en aquest primera convocatòria, per fer pràctiques de l'abril al juliol, s'ofereixen sis places, a què poden optar estudiants de les especialitats, entre d'altres, de ciències polítiques, dret, gestió d'informació i documentació digital, assessorament lingüístic, formació i desenvolupament de persones, i divulgació científica.

Els aspirants poden presentar les sol·licituds a partir d'avui i fins les 23:59 hores del dia 29 de març i ho han de fer per via electrònica des del punt habilitat en el web del Parlament, on també s'hi podrà trobar tota la informació sobre aquestes pràctiques universitàries. Hi podeu accedir des d'aquest enllaç.

Els propers mesos es farà pública una segona convocatòria, novament de sis places, perquè facin pràctiques del setembre al desembre els estudiants de les especialitats, entre d'altres, de periodisme o comunicació audiovisual, edició, pedagogia i història, informàtica i serveis de telecomunicacions, enginyeria elèctrica i arquitectura.

Aquestes pràctiques remunerades, impulsades per la vicepresidenta primera, Alba Vergés, van en la línia de la resolució del Parlament Europeu sobre l'empoderament de la joventut europea, aprovada al febrer i que, entre altres aspectes, condemna la no remuneració de les pràctiques "com una forma d'explotació de treballadors joves i una violació dels seus drets" i demana a la Comissió Europea i als estats membres que proposin un marc jurídic comú per garantir una remuneració justa per als períodes de pràctiques i d'aprenentatge professional.

El Parlament també es va posicionar en aquest sentit en el debat sobre l'emancipació juvenil, fet el maig del 2022, en què va aprovar resolucions que entre altres qüestions reivindiquen la necessitat de millorar les condicions de les pràctiques dels estudiants i d'aplicar mesures per remunerar-los.

Les bases per a les pràctiques regulen aspectes com les condicions d'accés a les convocatòries, el nomenament de tutors, la presentació de sol·licituds o els criteris de selecció. Un cop acabat el procés corresponent, el Parlament haurà de subscriure un conveni de cooperació educativa amb la universitat en què l'aspirant seleccionat cursi els estudis.