Notícies

El Ple aprova la Llei d'universalització de l'assistència sanitària i una resolució sobre la mineria del Bages

Dijous, 15 de juny de 2017. Palau del Parlament

El Ple aplaudint l'aprovació de la Llei d'universalització de l'assistència sanitària

Parlament de Catalunya. 2017

Vegeu la galeria d'imatges (5 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquest matí la Llei d'universalització de l'assistència sanitària amb càrrec a fons públics per mitjà del Servei Català de la Salut, amb el vot favorable dels grups de JxSí, el PSC, CSQP i la CUP, el contrari del PPC i l'abstenció de Cs. La cambra també ha aprovat una resolució sobre la mineria del Bages, amb el vot favorable de tots els grups, tret de la CUP, que hi ha votat en contra.

La llei aprovada estableix que totes les persones residents a Catalunya tenen dret a l'assistència sanitària amb càrrec als fons públics per mitjà del Servei Català de la Salut. Així, el text preveu que les persones que no tenen la condició de beneficiàries del sistema nacional de salut de l'Estat puguin accedir a la sanitat pública si acrediten la residència a Catalunya amb l'empadronament en un municipi, i també, en determinats casos, per fer possible l'accés de col·lectius en risc d'exclusió social, mitjançant altres criteris d'arrelament que s'hauran de concretar per reglament.

La cambra ha aprovat la iniciativa per 98 vots a favor (JxSí, PSC, CSQP, CUP i el diputat no adscrit), 10 en contra (PPC) i 25 abstencions (Cs). Les vuit esmenes que quedaven vives, totes del PPC, han estat rebutjades.

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha obert el debat final de la llei, i Montserrat Candini (JxSí), com a relatora, n'ha explicat els treballs en ponència. En representació dels grups han intervingut Jorge Soler (Cs), Assumpta Escarp (PSC), Àngels Martínez (CSQP), Marisa Xandri (PPC), Eulàlia Reguant (CUP) i la mateixa Candini.

Resolució sobre la mineria del Bages
El Ple també ha aprovat una resolució sobre la mineria del Bages presentada per JxSí, Cs, el PSC, CSQP i el PPC. El text, amb la incorporació d'una esmena tècnica d'aquests grups, ha estat aprovat amb 124 vots a favor, dels grups proposants i el diputat no adscrit, i 10 en contra, de la CUP.

En el debat hi han intervingut David Bonvehí i Adriana Delgado (JxSí), Antonio Espinosa (Cs), Jordi Terrades (PSC), Hortènsia Grau (CSQP), María José García (PPC) i Anna Gabriel (CUP).

Mocions
A l'últim, la cambra ha aprovat set de les vuit mocions subsegüents a les interpel·lacions del darrer ple, sobre el llibre i els creadors (CSQP), l'estratègia per impulsar l'economia verda (PSC), la planificació i la gestió de l'aeroport de Barcelona - el Prat (JxSí), el model de turisme (CUP), les polítiques de suport a les famílies nombroses (PPC), la protecció de la infància i l'adolescència (Cs) i la llibertat d'expressió dels càrrecs electes i la separació de poders al Regne d'Espanya (JxSí). L'única que no ha aprovat ha estat la presentada per Cs sobre el metro a l'Hospitalet del Llobregat.