Notícies

El Ple aprova per unanimitat crear una comissió d'investigació sobre la gestió de les residències per a gent gran i valida quatre decrets llei relacionats amb la crisi de la Covid-19

El Parlament elegeix Assumpció Castellví senadora i acorda declaracions institucionals sobre la pandèmia, sobre la corrupció i contra l'homofòbia

Dijous, 21 de maig de 2020. Palau del Parlament

El Ple aprova per unanimitat crear una comissió d'investigació sobre la gestió de les residències per a gent gran i valida quatre decrets llei relacionats amb la crisi de la Covid-19

Parlament de Catalunya. 2020

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquesta tarda per unanimitat crear una comissió d'investigació sobre la gestió de les residències per a gent gran durant la crisi de la Covid-19, sol·licitada per Cs, el PSC-Units, CatECP, la CUP i el PPC. Durant la sessió, la cambra també ha validat quatre decrets llei amb mesures per pal·liar els efectes de la pandèmia. La sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Quim Torra, també s'ha centrat en els efectes i la crisi generada pel coronavirus.

Així mateix, la cambra, en una sessió específica, ha designat Assumpció Castellví senadora en representació de la Generalitat, a proposta de JxCat, per ocupar la vacant que va deixar Marta Pascal, que va renunciar al càrrec al març. La designació de Castellví ha estat aprovada per 90 vots a favor i 44 abstencions, en votació electrònica i secreta, com és habitual. La resta dels senadors actuals designats pel Parlament són: Francesc Xavier Alegre i Lorena Roldán (Cs), Josep Lluís Cleries (JxCat), Bernat Picornell i Adelina Escandell (ERC), Manel de la Vega (PSC-Units) i Sara Vilà (CatECP).

La sessió ha començat a les nou del matí amb un minut de silenci "en record de totes les víctimes d'aquesta pandèmia i en acompanyament de tots els seus familiars", en paraules del president, Roger Torrent, que, abans que la cambra comencés a substanciar els punts de l'ordre del dia, ha informat també, en compliment de la Moció 111/XII, sobre les operacions de rescat a la Mediterrània i les polítiques d'acollida de migrants, que des de començament d'any 258 persones han mort o desaparegut a la Mediterrània.

Al llarg de la sessió, el Ple ha fet també tres declaracions institucionals, signades per tots els grups i subgrups parlamentaris, sobre els reptes de la societat catalana davant la crisi generada per la Covid-19, llegida pel secretari primer, Eusebi Campdepadrós; sobre la corrupció a Catalunya, llegida pel secretari segon, David Pérez, i amb motiu del Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, llegida per la secretària tercera, Laura Vílchez.

El d'avui ha estat novament un ple en format reduït, com el que ja es va fer el 24 d'abril, amb una vintena de diputats dins l'hemicicle. La resta han seguit la sessió pel Canal Parlament. Vint-i-tres diputats han votat presencialment, 87 ho han fet per delegació i 24, tots de JxCat, telemàticament.

Sessió de control
El president i els consellers s'han sotmès al matí a la sessió de control, centrada de nou en la crisi de la Covid-19. Torra ha respost les preguntes que li han formulat Carlos Carrizosa (Cs), sobre la prioritat de la unitat i el consens polítics per afrontar la pandèmia; Albert Batet (JxCat), sobre l'estat d'alarma i la "recentralització de competències"; Sergi Sabrià (ERC), sobre la gestió de la crisi del coronavirus i el paper de l'oposició; Miquel Iceta (PSC-Units), sobre l'impuls a un pacte català per la reconstrucció social i econòmica; Jéssica Albiach (CatECP), sobre la suspensió del pagament d'impostos; Natàlia Sànchez (CUP), sobre les mesures del Govern "per rescatar les persones" davant la crisi social i econòmica, i Alejandro Fernández (PPC), sobre el foment al mercat espanyol del turisme a Catalunya.

Els consellers han respost preguntes sobre la situació del sistema educatiu i de l'economia arran de la crisi de la Covid-19 (Cs); la situació del teixit productiu català; l'agenda verda com a factor clau per a la reactivació econòmica; el paper de les polítiques digitals en la reactivació econòmica (JxCat); les polítiques actives d'ocupació; les mesures per fer front a les crisis econòmica i social causades per la pandèmia (ERC); la gestió sanitària de la Covid-19 (PSC-Units); les mesures del Govern per garantir la funció social de l'escola (CatECP); la finalització del curs escolar i l'inici del proper (CUP); les prioritats del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència en la lluita contra la Covid-19, i la reconstrucció social i econòmica de Catalunya (PPC).

Compareixença del president de la Generalitat
Després de la sessió de control, el president de la Generalitat ha comparegut per donar compte del canvi de conseller d'Acció Exterior i de l'atribució al Departament de Salut de competències en l'àmbit dels centres de serveis socials de caràcter residencial.
El canvi al capdavant de la cartera d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència es va produir arran de la dimissió d'Alfred Bosch, el 9 de març, per la seva actuació davant un presumpte cas d'assetjament sexual al departament. El nou titular és el diputat Bernat Solé.

En nom dels grups i subgrups, han pres la paraula en aquest debat Lorena Roldán (Cs), Eduard Pujol (JxCat), Sergi Sabrià (ERC), Miquel Iceta (PSC-Units), Jéssica Albiach (CatECP), Carles Riera (CUP) i Daniel Serrano (PPC).

Comissió d'investigació
L'objectiu de la comissió d'investigació sobre la gestió de les residències per a gent gran, la creació de la qual ha acordat aquesta tarda el Ple per 134 vots a favor, és radiografiar les formes de gestió de les residències; analitzar les causes que han portat al col·lapse d'algunes residències i a la mort de persones grans i si aquestes morts s'haurien pogut evitar; identificar quins elements materials i organitzatius haurien estat útils; determinar les persones físiques i els responsables polítics i administratius amb relació a la titularitat i la gestió de les residències i les responsabilitats de cada una d'aquestes persones; configurar un mapa que permeti conèixer al detall les morts, els positius de Covid-19 i les residències més afectades per la pandèmia, i identificar mesures de reparació per a les famílies de les víctimes i mecanismes perquè aquests fets no es repeteixin.

En el debat hi han intervingut, en nom dels grups proposants, Noemí de la Calle (Cs), Raúl Moreno (PSC-Units), Marta Ribas (CatECP), Vidal Aragonés (CUP) i Santi Rodríguez (PPC), mentre que Marta Vilalta (ERC) i Josep Maria Forné (JxCat) ho han fet per defensar les nou esmenes presentades conjuntament pels seus grups que, en no ser acceptades pels proposants, no s'han sotmès a votació.

La Junta de Portaveus haurà d'acordar ara la composició i el nombre de membres de la comissió, que podrà incorporar també especialistes amb veu i sense vot. Un cop la Junta n'hagi acordat la composició i es determini qui n'exercirà la presidència, la comissió s'haurà de constituir i haurà d'aprovar el pla de treball, i les conclusions hauran de quedar recollides en un dictamen que la cambra haurà de debatre i votar en sessió plenària.

Decrets llei de mesures pel coronavirus
El Ple ha validat també quatre decrets llei, que ha presentat el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès. Al matí s'ha validat el Decret llei 11/2020, del 7 d'abril, pel qual s'adopten mesures econòmiques, socials i administratives per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la Covid19 i altres de complementàries, que ha estat aprovat per 65 vots a favor (JxCat i ERC), 4 en contra (PPC) i 65 abstencions (Cs, PSC-Units, CatECP i CUP). La cambra ha acordat tramitar el decret com a projecte de llei, amb els vots a favor de tots els grups i subgrups, tret de JxCat i ERC, que hi han votat en contra.

A la tarda, el Ple ha validat els decrets 12/2020, del 10 d'abril, pel qual s'adopten mesures pressupostàries en relació amb el Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya, en l'àmbit tributari i en l'estructura de l'Administració de la Generalitat per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la Covid-19, per 65 vots a favor (JxCat i ERC), 29 en contra (PSC-Units, CatECP i CUP) i 40 abstencions (Cs i PPC); 13/2020, del 21 d'abril, pel qual s'adopten mesures urgents de caràcter estructural i organitzatiu, així com mesures en l'àmbit de les entitats del sector públic de l'Administració de la Generalitat, per 65 vots a favor (JxCat i ERC), 4 en contra (CUP) i 65 abstencions (CS, PSC-Units, CatECP i PPC), i 14/2020, del 28 d'abril, pel qual s'adopten mesures amb relació al Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya en l'àmbit tributari i social, per 118 vots a favor (Cs, JxCat , ERC i PSC-Units) i 16 abstenbcioins (CatECP, CUP i PPC).

Liquidació del pressupost del Parlament
A l'últim, la cambra també ha aprovat avui l'Informe de la liquidació del pressupost del Parlament corresponent al 2019, amb el romanent de 2.014.232,08 euros que la institució ha lliurat al Govern perquè els destini a la lluita contra el coronavirus, tal com va aprovar la Mesa el 20 d'abril. Antonio Espinosa, com a diputat interventor, ha presentat l'informe, que ha estat aprovat per 126 vots a favor (Cs, JxCat, ERC, PSC-Units i CatECP) i 8 abstencions (CUP i PPC).