El Registre de grups d'interès del Parlament i l'agenda pública dels diputats i les diputades ja són una realitat. En la roda de premsa de la Mesa per explicar-ne la posada en funcionament, la presidenta, Carme Forcadell, ha destacat que la cambra esdevé "pionera" pel que fa a l'aplicació d'aquestes mesures de transparència.
La presidenta ha afirmat que la posada en funcionament del Registre de grups d'interès i l'agenda dels diputats comporta, d'una banda, un "pas endavant" del Parlament a l'hora de ser "més obert i més transparent" en la seva funció de "servei a tots els ciutadans i les ciutadanes d'aquest país", i, de l'altra, la "culminació de l'aplicació de la Llei de transparència", formada, ha explicat, per "quatre potes: l'impuls de la publicitat activa, el dret a la informació, el Codi de conducta dels diputats i, finalment, l'agenda pública i el Registre de grups d'interès".
Forcadell ha detallat també la tasca que la cambra ha fet durant dos mesos, amb "un procés de participació" i formació als diputats sobre totes dues eines, i s'ha mostrat satisfeta per la resposta rebuda, ja que ja hi ha set grups d'interès inscrits al registre.
Així mateix, ha destacat que cal trencar la imatge negativa respecte als grups d'interès. En aquest sentit, ha recordat que és "lícit i legítim" que hi siguin i ha explicat que el que farà el registre és "regularitzar" una relació que sempre ha existit. "Reivindiquem el registre com una iniciativa en positiu" que "comportarà avantatges per als diputats, per als grups d'interès i per a la societat", ha conclòs.
Els grups d'interès, coneguts també com a 'lobbies', són persones o organitzacions privades que duen a terme activitats per influir en l'elaboració de les lleis o en altres funcions parlamentàries, amb voluntat de permanència i continuïtat. Amb el registre i l'agenda pública es regulen i normalitzen les relacions entre els grups d'interès, d'una banda, i els diputats i grups parlamentaris, de l'altra, i s'estableixen unes regles de joc basades en la transparència total i la publicitat, amb l'objectiu de garantir l'interès general.
Els grups d'interès tindran un seguit de drets i deures. Així, podran defensar els interessos que representen davant els diputats i els grups parlamentaris, amb reunions, compareixences o aportacions de documents, i alhora hauran de fer pública la informació sobre la seva activitat i complir un codi de bona conducta. D'aquesta manera, contribuiran amb el seu exemple a la qualitat democràtica del país.