Exposicions

Exposicions

90 anys de la constitució del Parlament de Catalunya (1932-2022)

Desembre 2022

Presentació

El 6 de desembre de 1932, ara fa noranta anys, es va constituir el Parlament de Catalunya. La cambra catalana vol commemorar aquesta efemèride amb una exposició en què, per mitjà de fotografies, documents i cròniques del moment, es pugui copsar i comprendre la significació d’aquell fet. L’exposició, a més de mostrar el context previ i l’activitat legislativa que es va dur a terme, testimonia l’expectació que va suscitar aquell fet històric entre els ciutadans i evidencia l’entusiasme i l’emoció amb què ho van viure els barcelonins i la societat catalana en general. L’exposició «90 anys de la constitució del Parlament de Catalunya» forma part del programa d’activitats que el Parlament ha organitzat amb motiu del norantè aniversari de la seva constitució. Es pot veure al Palau del Parlament, al parc de la Ciutadella, del 15 de desembre de 2022 al 14 d’abril de 2023.

Assemblea de Catalunya: cinquantenari de la seva constitució

Novembre 2021

Presentació

Amb motiu del cinquantè aniversari de la constitució de l’Assemblea de Catalunya, la Biblioteca del Parlament mostra una selecció de documents del seu fons històric produïts per aquella plataforma o que hi estan relacionats, amb la voluntat de donar a conèixer aquest fons i retre homenatge a totes les organitzacions i persones que van lluitar per les llibertats democràtiques sota el lema «llibertat, amnistia i estatut d’autonomia».

“7 de novembre”1971. Autor: Antoni Tàpies. Obra donada al Parlament el març del 2005. Tàpies volia retre homenatge a les prop de 300 persones reunides clandestinament a l’església de Sant Agustí per constituir l’Assemblea de Catalunya. Es va editar en litografia i els beneficis de la seva venda es van utilitzar per sufragar les multes imposades pel règim franquista.

Pompeu Fabra, molt més que un gramàtic (1868-1948)

Octubre 2018

Presentació

El Parlament de Catalunya s’ha sumat a les activitats de l’Any Fabra amb la finalitat de retre homenatge a l’il·lustre filòleg i de donar a conèixer el fons històric amb què compta la institució. La selecció dels documents exposats testimonia i difon l’activitat i el compromís de Pompeu Fabra en diversos àmbits de la societat catalana, més enllà de la seva tasca com a filòleg. La seva dedicació a la llengua, l’èxit de la seva tasca i del seu enorme treball, juntament amb les seves conviccions cíviques i patriòtiques, deixen empremta també en el vessant polític. El seu compromís amb Catalunya i amb la llengua catalana el porta a assumir responsabilitats en el camp de la política i, malauradament, també l’empeny cap a l’exili.

Carles Soldevila (1892-1967), un home de lletres al Parlament

Juny 2017

Presentació

Carles Soldevila fou l’oficial major del Parlament de Catalunya durant la República. L’exposició commemora el cinquantè aniversari de la seva mort amb una mostra que en documenta la vessant humana i professional com a funcionari, escriptor, periodista i dinamitzador cultural.

Lluís Companys, 1882-1940, president del Parlament, president de Catalunya

Novembre 2015

Presentació

Mostra del fons històric de la Biblioteca del Parlament en homenatge al president Lluís Companys, en commemoració del setanta-cinquè aniversari del seu afusellament.
Recull una selecció de documents, com ara premsa diària, setmanaris, obra bibliogràfica, expedients o il·lustracions, relacionats amb els esdeveniments polítics que va viure Companys el període entre el 1930 i el 1940 i que es conserven a la biblioteca i l’arxiu de la cambra. La major part dels documents pertanyen al fons bibliogràfic que el diputat Josep Fornas va donar al Parlament el 1985.

Recuperem la memòria històrica: Els documents de l’Arxiu del Parlament 1932 -1939

Juny 2015

Presentació

L’exposició coincideix amb el trenta-cinquè aniversari del restabliment de la cambra i mostra documents del fons de l’arxiu del Parlament i d’altres de cedits per a aquests mesos per familiars de funcionaris de la cambra de l’època republicana i per la Fundació Irla.
Entre els documents del fons de l’arxiu destaquen els donats el 1984 per la família de Francesc Villamartín i Canadell; els de la família de Josep Mainar i Pons, i, de la col·lecció Fornas, diputat de la primera legislatura, els mapes de Catalunya que el geògraf Pau Vila va fer per als estudis sobre la divisió territorial del país el 1936. Així mateix, destaquen els documents provinents del Mas Perxés, refugi de molts catalans camí de l’exili cap a França, amb documentació generada per l’activitat legislativa.

L’obra impresa de la Mancomunitat 1914-1925: mostra del fons bibliogràfic de la Biblioteca del Parlament de Catalunya

Juny 2014

Presentació

L’objecte d’aquesta mostra bibliogràfica que us presentem és donar a conèixer l’obra impresa de la Mancomunitat i oferir una selecció del fons que conserva la Biblioteca del Parlament, fruit de la donació de Josep Fornas, diputat de la primera legislatura.
El Parlament exposa una vuitantena de documents editats per la Mancomunitat amb motiu del centenari. La mostra, pertanyent al fons bibliogràfic de la cambra, inclou un original de l’estatut d’autonomia aprovat per l’assemblea de la Mancomunitat de l’any 1919.