Escrit relatiu a la limitaciˇ del dret de vot de promotors, inversors i societats en les comunitats de ve´ns

Data de la peticiˇ:
17/10/2019
N˙m. expedient:
126-00072/12
Situaciˇ:
En trÓmit
N˙m. adhesions:
0

TrÓmits

  • Presentaciˇ al Registre de la iniciativa (23/10/2019)

Text de la peticiˇ

M'adrešo a la Comissiˇ de Peticions per tal de sol.licitar la modificaciˇ de la llei 5/2015 de 13 de maig " Modificaciˇn del libro quinto del Cˇdigo civil de Catalu˝a, relativo a los derechos reales" per tal de limitar el poder de vot majoritari en Comunitats de Ve´ns a promotors, inversors i societats de forma que, en aquelles situacions que disposin d'un coeficient de participaciˇ igual o superior a un 40 %, el sistema de votaciˇ no sigui per coeficient de participaciˇ, sinˇ per TITULARS, concedint 1 ˙nic vot per la totalitat de les propietats a aquests ens. TambÚ caldria considerar TITULAR ┌NIC en aquells casos que, sent diferents societats les propietÓries de diferents vivendes, hi tinguin algun dels socis en com˙ una situaciˇ injusta que pot provocar (i en el meu cas ho estÓ provocant) situacions d'ab˙s en comunitats de ve´ns.
En el meu cas es tracta d'una finca amb 5 propietats, dues de les quals el promotor va vendre i les altres 3 no, a l'any 2008. Actualment el promotor tÚ majoria per decidir, per˛ els seus interessos com a promotor sˇn diferents de les dels propietaris. Ens trobem que sovint no paguen les quotes i nosaltres hem de suportar la cÓrrega de la comunitat per a no prescindir de serveis (en alguna ocasiˇ hem hagut de prescindir-ne), no paguen derrames, hi ha propostes que beneficiarien als propietaris i no prosperen, etc... EstÓ clar que el seu objectiu Ús diferent del nostre, doncs el promotor busca la rendibilitat econ˛mica sense donar importÓncia al funcionament de la comunitat, que Ús l'objectiu dels propietaris i els espais comuns i instal.lacions de la comunitat es van degradant.
Ara com a propietari, em considero enganyat i perjudicat pel fet que els compradors estem en minoria en les decisions que ens afecten, i amb queixes per part de tots els residents. De fet, vaig tenir la possibilitat de vendre la vivenda per˛ el client es va fer enrere per la degradaciˇ de la comunitat.
TambÚ crec que caldria ampliar el perÝode de prescripciˇ de deutes, doncs l'actual estipulat en 3 anys, facilita l'impagament de deutes per part d'un propietari (en aquest cas el promotor), que s'ha beneficiat per l'actitud passiva del president, que ell com a secretari no l'interessava reclamar i jo que amb un percentatge inferior al 20% no tinc opciˇ de convocar cap reuniˇ
Entenc que la ˙ltima modificaciˇ d'aquesta llei va fer un intent de millorar aspectes per evitar abusos per part de promotors i societats cap als propietaris particulars, tal i com es diu explÝcitament en algun article, per˛ hi va haver aspectes com el que plantejo, que no van quedar coberts amb la protecciˇ adequada.