Escrit relatiu a la modificació de la Llei 15/1984, del joc

Data de la petició:
07/05/2018
Núm. expedient:
126-00005/12
Situació:
En tràmit
Núm. adhesions:
0

Tràmits

  • Presentació al Registre de la iniciativa (09/05/2018)

Text de la petició

El passat 28 d'abril de 2018, el parlament belga va declarar il·legals les 'loot boxes' al considerar-les una vulneració de la seva legislació sobre els jocs d'atzar. Aquesta mesura empresa per la Belgian Gambling Comission (BGC), va ser pionera en la protecció de menors envers un clima d'atzar que ha demostrat ser perjudicial per la salut mental.

Les 'loot boxes' consisteixen en 'caixes' digitals que artibueixen premis aleatoris a canvi d'una moneda virtual, ja sigui obtinguda a través de joc (gameplay) o de diners reals. Degut a l'aleatorietat d'aquestes, una persona pot gastar 10? i obtenir-ne determinat contingut digital, o gastar 100? i no obtenir cap mena de contingut a canvi, una funcionalitat semblant a les màquines escurabutxaques que s'ha popularitzat de tal manera fins a aparèixer en gran part dels jocs digitals més venuts, com ara Call of Duty, PlayerUnknown's Battlegrounds, Fifa 18, Overwatch, Counter-Strike: Global Offensive... Aquest tipus de 'pràctiques depredadores', tal com ho va descriure el polític nord-americà Chris Lee, pot esdevenir en una situació de frustració i produir problemes mentals, com ara addicció al joc. Aquest risc afecta a la totalitat de la població, però en un món cada vegada més tecnològic en el que les noves generalitzacions esdevenen més lligats a dites tecnologies, una regulació és necessària per protegir-los.

Per tant, faig una petició perquè el Parlament de Catalunya adapti la Llei 15/1984, de joc, a la realitat actual, i en particular en l'esfera digital, per tal de regularitzar sinó prohibir aquestes males pràctiques.