Carme Forcadell i Lluís

Dades biogràfiques

Nascuda a Xerta (Baix Ebre) el 1955, viu a Sabadell (Vallès Occidental) des dels divuit anys.

És llicenciada en filosofia i en ciències de la comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i té un màster en filologia catalana per la mateixa universitat.

Catedràtica d'ensenyament secundari, fins al 2015 ha treballat com a assessora en llengua, interculturalitat i cohesió social al Departament d'Ensenyament.

Trajectòria professional

Assessora LIC del Vallès Occidental

Assessora LIC del Vallès Occidental, amb les seves companyes del Departament d'Ensenyament

Tot i començar a treballar al programa Giravolt de TVE, la seva carrera professional s'ha desenvolupat principalment en l'àmbit de l'ensenyament. Funcionària per oposició, va exercir com a professora de llengua i literatura catalanes a l'IES Escola Industrial de Sabadell des del 1985 fins al 1991. Des del 1987 va combinar aquesta feina amb la participació en activitats de recerca educativa, renovació pedagògica i formació permanent. En aquells anys assumí responsabilitats vinculades a projectes de normalització lingüística del Departament d'Educació al Vallès Occidental, com ara l'organització dels tallers d'aprenentatge de llengua per a alumnes nouvinguts o el Pla d'atenció per als alumnes d'incorporació tardana.

També des del 1987, i fins al 2006, exercí com a professora formadora del Departament d'Educació. Posteriorment, en aquest mateix àmbit ha estat formadora del professorat de les aules d'acollida; dels coordinadors de llengua, interculturalitat i cohesió social dels centres educatius; del programa d'immersió lingüística, i en temes relacionats amb l'ensenyament i l'ús de la llengua. Així mateix, entre els anys 2011 i 2014 fou formadora i assessora del projecte Impuls de la lectura del Departament d'Ensenyament.

És autora de diverses publicacions de pedagogia, llengua i literatura, i del Diccionari pràctic i complementari de la llengua catalana. Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació per a tractar aspectes a l'entorn de l'ensenyament de segones llengües, el plurilingüisme i la planificació lingüística.

Trajectòria política

Concentració organitzada per la Plataforma Som Escola i Òmnium Cultural

Concentració organitzada per la Plataforma Som Escola i Òmnium Cultural, amb motiu de la supressió de línies d'ensenyament en valencià per part del govern de Francisco Camps. 9 de juny de 2011.

La seva experiència en la política institucional s'inicià l'any 2003, en què fou elegida regidora per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l'Ajuntament de Sabadell, càrrec que ocupà fins al 2007. Abans, l'any 2000, ja havia assumit la presidència de la sectorial nacional de política lingüística d'ERC, i entrà a formar part de l'executiva local del partit a Sabadell fins al 2004. També fou membre de l'executiva nacional des del 2001 fins al 2004.

Tanmateix, la seva implicació política s'ha concretat sobretot en l'àmbit associatiu, des del qual ha impulsat projectes i mobilitzacions rellevants en la vida política del país. Ha estat fundadora de l'Associació per la Llengua i de la Coordinadora nacional de les consultes per la independència, i també vocal de la junta d'Òmnium Cultural de Sabadell des del 1996 fins al 2013. Membre de la Comissió per la Dignitat i de l'executiva de la Plataforma per la Llengua, l'any 2009 fou elegida vicepresidenta de la Plataforma pel Dret de Decidir, càrrec que va ocupar fins al 2015.

També formà part del Moviment per la Independència, embrió de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). L'any 2012 va ser escollida presidenta de l'ANC, càrrec pel qual va ser reelegida dues vegades, i que va exercir fins al 2015. El mateix any es va presentar a les eleccions al Parlament en la coalició Junts pel Sí i va obtenir l'escó de diputada per la circumscripció de Barcelona.

El 26 d'octubre de 2015 va ser elegida presidenta del Parlament de l'onzena legislatura.

Acte central de la Via catalana de 2014

Acte central de la Via catalana de 2014 (la "V"), organitzada per l'ANC. Fotografia de Roser Vilallonga.