Sra. Maria Dolors Sabater i Puig

Filiació

Fotografia de Maria Dolors Sabater i Puig
Llista Electoral:
Candidatura d'Unitat Popular - Un nou cicle per guanyar (CUP-G) 
Circumscripció:
Circumscripció electoral de Barcelona 
Partit Polític:
Guanyem Catalunya 
Grup parlamentari:

Grup Parlamentari de la Candidatura d'Unitat Popular - Un Nou Cicle per Guanyar. Presidenta. Alta: 16.03.2021, BOPC, 6.

Agenda d'avui

No s'han trobat esdeveniments per avui

Més esdeveniments

 

Càrrecs parlamentaris

Més informació

Activitat

Data d'actualització de les dades personals: 12.03.2021

 

Dades personals - contacte

Dades personals - biografia (Presentació: 12.03.2021)

Naixement i residència

Nascuda a Badalona (Barcelonès) el 1960. Viu a Badalona.


Formació i activitat professional

Llicenciada en filosofia i ciències de l'educació per la Universitat de Barcelona. Especialitzada en pedagogia terapèutica, va cursar el màster d'orientació psicopedagògica i ha impartit formació des de la innovació pedagògica en els àmbits de l'atenció de les diversitats, la immersió i el plurilingüisme, les ciències socials, la dimensió comunitària de l'educació, l'estimulació basal, la musicoteràpia, l'educació en el lleure, la inclusió, la coeducació, l'acollida intercultural, la cohesió social, la pau i resolució de conflictes i les polítiques contra la segregació. Com a docent es va iniciar als centres Pedagògium Nolva (1976) i Nou Vent (1981), de Badalona, contribuint a la consideració de l'educabilitat dels infants amb pluridiscapacitats greus, aleshores exclosos del sistema educatiu. Funcionària del Departament d'Ensenyament de la Generalitat (1988), ha desenvolupat una trajectòria professional com a docent d'educació especial a primària i, amb la reforma educativa, a secundària (1996). Des de 1998 participa en l'acollida, la immersió lingüística i l'acompanyament dels alumnes nouvinguts de secundària (tallers d'adaptació escolar, Servei d'Ensenyament del Català). Assessora de llengua, interculturalitat i cohesió social(2005) i tècnica de la Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social, centrada en els plans educatius d'entorn, l'aprenentatge servei i l'educació en el lleure. El 2010 va tornar a la docència ordinària i és professora i cap del Departament de Ciències Socials, actualment en excedència, de l'Institut Júlia Minguell, del barri de Llefià de Badalona.


Trajectòria política i institucional

Alcaldessa de Badalona (2015-2018), va ser portaveu dels ajuntaments a favor de la república catalana el 27 d'octubre de 2017 i defensora del referèndum de l'U d'Octubre. Referent del municipalisme transformador ecofeminista posterior al 15-M, el 2015 va ser cap de llista de la plataforma transversal Guanyem Badalona en Comú, amb la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Podem, Comunistes de Badalona, Els Verds, Revolta Global, Procés Constituent i independents. Abans havia desenvolupat sempre l'acció política sense militar en cap partit, destacant per la seva transversalitat per a bastir ponts i sumar lluites. Al final del franquisme va participar en convocatòries de l'Assemblea de Catalunya, i al final dels anys setanta va donar suport a la campanya «Xirinacs al Senat» i al Bloc d'Esquerra d'Alliberament Nacional. Activista de l'antimilitarisme, el feminisme i l'ecologisme, va ser militant del Moviment d'Objecció de Consciència i va participar en campanyes antinuclears i anti-OTAN i a favor de l'objecció fiscal, la insubmissió, el 0,7% i la defensa de la llengua i el territori. Ha estat militant de la Crida en Defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació Catalanes, i posteriorment d'Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Ha donat suport al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, a la consulta del 9-N i a la Xarxa d'Economia Solidària. Després de la moció de censura contra el bloc del 155 a Badalona, el 2019 va encapçalar la llista de Badalona Valenta, en coalició amb Esquerra Republicana de Catalunya, quedant a l'oposició malgrat que va ser la força d'esquerres més votada. Participa en la gestora de l'Assemblea de Càrrecs Electes de Catalunya i en Guanyem Catalunya. Va encapçalar la llista de la CUP - Un Nou Cicle per Guanyar en les eleccions al Parlament el 2021. Afiliada a la Intersindical.


Activitat cívica i cultural

Vinculada a la defensa dels drets humans, dels drets polítics, socials, lingüístics i culturals, de l'antimilitarisme i de l'ecofeminisme, a escala local i nacional. Membre de la Coordinadora d'Esplais de Badalona, del Consell de la Joventut de Badalona, de l'Associació Aspanin (persones amb discapacitat intel·lectual) i de la Federació Catalana pro Persones amb Disminució Psíquica, on treballa en la defensa dels drets de les persones amb capacitats diferents i en el potencial d'integració del lleure educatiu. Presidenta de l'Associació de Veïns del Centre de Badalona (1996-2002), va aportar innovació en el model participatiu i de transformació de l'espai públic des d'una perspectiva de sostenibilitat, feminista, interseccional i intergeneracional i va destacar en l'impuls de Dia sense Cotxes. Membre des del 1998 de la plataforma «Deixem de Ser Invisibles» (accessibilitat universal). Impulsora de l'Espai Jove de Converses Interculturals (2005). Portaveu de la plataforma «Badalona Som Totes i Tots» (lluita antiracista). Col·labora en els projectes d'Òmnium Cultural «A tota veu» i Arrelarreu (accions populars de participació intercultural). Vicepresidenta d'Òmnium Badalona - Barcelonès Nord, participa en projectes a favor de la cohesió social. Impulsora de l'ANC a Badalona. Impulsora de l'Escola d'Estiu de Glosa - Cor de Carxofa (cançó improvisada) (2012). En l'ambit de defensa dels serveis públics, s'ha centrat sobretot en la lluita a favor de l'escola pública, i ha participat en la plataforma badalonina «3x3 pels Nos3 Drets» (2014). Membre d'honor de l'Associació Festa Nacional dels Països Catalans.


Declaracions