Notícies

El Parlament acull l'acte de celebració del vint-i-cinquè aniversari de 'Quaderns del CAC' i la presentació del número 49

Dijous, 16 de novembre de 2023. Palau del Parlament

El Parlament acull l'acte de celebració del vint-i-cinquè aniversari de 'Quaderns del CAC' i la presentació del número 49

Parlament de Catalunya (Sergio Ramos Ladevesa). 2023

Vegeu la galeria d'imatges (18 imatge/s)

El Parlament ha acollit aquest vespre l'acte de celebració del vint-i-cinquè aniversari de 'Quaderns del CAC', la revista del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC). Durant l'acte, presidit per Anna Erra i en què també ha intervingut, entre d'altres, el president del CAC, Xevi Xirgo, s'ha presentat el número 49 de la publicació, amb el títol "Universitat i pensament crític: formar en comunicació".

La presidenta, que ha clos l'acte, ha felicitat el CAC pels vint-i-cinc anys de trajectòria de la revista, dirigida al sector de l'audiovisual però que és també, ha remarcat, una referència "per als legisladors que han de fer normes sobre l'audiovisual". Així mateix, ha destacat la importància de "tenir uns professionals ben preparats, amb esperit crític i rigorosos" precisament en un moment, ha dit, com l'actual, en què hi ha "desinformació i notícies falses". La presidenta s'ha referit també als "canvis d'hàbits entre els joves", que, ha advertit, fan servir altres canals per informar-se i als quals també cal arribar per tractar adequadament la informació que reben. A l'últim, ha destacat l'aposta de la revista per la "responsabilitat lingüística" amb el tractament del català, i en aquest punt ha recordat que els periodistes, quan comuniquen, són "referents i miralls".

Xirgo ha assegurat que 'Quaderns del CAC' "continua sent un referent per al sector" i que "sovint ha donat moltes pistes del futur que venia", i ha recordat que la revista va néixer el 1998, "tot just cinc mesos abans que aparegués Google", en un context, per tant, diferent de l'actual, en què "noves realitats obren de bat a bat les portes d'allò desconegut". En aquest punt, ha aprofitat per reclamar una "aposta clara" pel CAC i ha demanat que es doti "de les competències necessàries" perquè pugui "vetllar pels continguts" del que consumim, ja que, ha asseverat, "nosaltres, els nostres fills i els nostres nets", no podem ser "víctimes de la desinformació i les notícies falses". En aquest sentit, ha explicat que cal potenciar la recerca en comunicació amb "programes d'alfabetització mediàtica".

Durant l'acte, conduït per la vicepresidenta del CAC, Rosa Maria Molló, també han intervingut les codirectores actuals de 'Quaderns del CAC', Amparo Huertas i Sara Suárez, i s'han projectat vídeos amb intervencions dels antics directors de la revista, Agustí Pons, Josep Guifreu i Emili Prado, i dels exeditors, Joan Manuel Tresserras i Salvador Alsius.

Per presentar el número 49 s'ha fet una taula rodona, moderada per Suárez, amb els degans de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, Enric Marín, de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, Carles Pont, i de la Facultat d'Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona, Miquel Térmens, i amb la sotsdirectora dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya, Amalia Creus.

A l'auditori, on s'ha fet l'acte, s'hi ha pogut veure també una instal·lació de l'artista visual Jesús Galdón sobre els vint-i-cinc anys de la revista.

A l'acte hi han assistit les vicepresidentes primera i segona, Alba Vergés i Assumpta Escarp, portaveus i diputats dels grups parlamentaris i representants del sector audiovisual, com, entre d'altres, l'expresident del CAC, Roger Loppacher, el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, o el president de l'Associació Catalana de Ràdio, Carles Cuní.