Notícies

La segona edició del Parlament de les Dones, el 24 de novembre, aprovarà una declaració contra la violència que pateixen les dones i les nenes

Dijous, 16 de novembre de 2023. Palau del Parlament

La segona edició del Parlament de les Dones, el 24 de novembre, aprovarà una declaració contra la violència que pateixen les dones i les nenes

Parlament de Catalunya. 2023

Vegeu la galeria d'imatges (2 imatge/s)

El Parlament de les Dones, que es farà el divendres 24 de novembre al saló de sessions, aprovarà una declaració amb mesures contra la violència que pateixen les dones i les nenes. La presidenta, Anna Erra, i la vicepresidenta del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC), Èlia Soriano, han explicat aquest migdia en una roda de premsa al Parlament que el text, que han consensuat diputades i representants del CNDC, es traslladarà a la Junta de Portaveus perquè es pugui llegir en una sessió plenària.

Amb el títol "Per una Catalunya sense cap tipus de violència contra les dones i les nenes", aquesta serà la segona edició del Parlament de les Dones, iniciativa que el Pla d'igualtat de gènere del Parlament preveu que es faci un cop cada legislatura.

La presidenta ha destacat que l'activitat es farà el dia abans de la commemoració, el 25 de novembre, del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones i que servirà "per analitzar els canvis i treballar noves propostes" atenent els avenços normatius i socials que s'han produït des que en va tenir lloc la primera edició, l'1 de juliol de 2019. Així mateix, ha explicat que amb aquesta activitat la cambra vol aprofundir la idea que "el Parlament obre les portes a la ciutadania", com també "consolidar les complicitats i facilitar la participació de les entitats de les dones en l'agenda política del país", i a l'últim ha argumentat que es tracta d'un "bon espai per analitzar els canvis i treballar propostes" que permetin "fer polítiques públiques útils aprofitant l'experiència de les entitats".

En el mateix sentit, la vicepresidenta del CNDC ha agraït al Parlament que aculli aquesta iniciativa, que, tot i que s'ha repetit en altres països, ha explicat, en aquest cas destaca perquè al Parlament "tot el treball és coliderat per diputades i dones activistes externes", cosa que, ha remarcat, "hi dona un valor afegit". En aquest punt, Soriano ha destacat que Catalunya "torna a demostrar que les institucions poden garantir un espai de participació de la ciutadania, treballar conjuntament, cotreballar i coliderar", i ha advertit que "la lluita contra les violències masclistes és una lluita de país", perquè "quan millora la vida de les dones millora la de tota la societat".

La declaració que s'aprovarà, per unanimitat, en aquesta edició l'han treballat prèviament les participants en cinc grups de treball, sobre les violències en l'àmbit digital, les violències contra la salut, la vulneració dels drets sexuals i reproductius, la perspectiva interseccional de les violències masclistes i la violència institucional. La presidenta ha explicat que una vegada el Parlament de les Dones l'aprovi, el text es traslladarà a la Junta de Portaveus perquè es pugui llegir en una sessió plenària.

Les diputades dels grups parlamentaris que participen en aquesta iniciativa han d'haver signat el compromís de tolerància zero davant la discriminació i l'assetjament. Aquest document, previst en el pla d'igualtat, és una novetat d'aquesta legislatura en què per primera vegada els diputats, en el moment de recollir l'acta, han de fer públic si el subscriuen, circumstància que es publica en la fitxa de cada diputat que l'ha signat, al web del Parlament.