Notícies

La Comissió d'Estudi sobre el Deute Històric de l'Estat amb Catalunya aprova les conclusions

Dilluns, 13 de novembre de 2023. Palau del Parlament

La Comissió d'Estudi sobre el Deute Històric de l'Estat amb Catalunya aprova les conclusions

Parlament de Catalunya. 2023

Vegeu la galeria d'imatges (3 imatge/s)

La Comissió d'Estudi sobre el Deute Històric de l'Estat amb Catalunya ha acabat avui els treballs amb l'aprovació de les conclusions i propostes, que ara s'elevaran a la Mesa perquè es puguin presentar davant el Ple.

Totes les conclusions i propostes aprovades són les que conformaven el text presentat conjuntament per ERC i JxCat, que ha estat aprovat amb els vots a favor d'aquests dos grups, els de la CUP en la majoria de punts i els d'ECP en algun. La CUP s'ha abstingut en alguns punts, com ECP, que també ha votat en contra d'altres. El PSC-Units ha votat en contra de la majoria de punts, però en algun s'ha abstingut.

Les propostes de conclusions presentades respectivament pel PSC-Units i ECP han estat totes rebutjades; Vox i la CUP no n'han presentat cap, i Cs i el PPC no formen part d'aquesta comissió perquè no hi van designar cap membre. En la sessió d'avui tampoc no hi era present el representant de Vox.

En el debat de les propostes hi han intervingut Jordi Riba (PSC-Units), Jaume Butinyà (ERC), Joan Canadell (JxCat), Dani Cornellà (CUP) i Joan Carles Gallego (ECP).

El text aprovat conclou, entre altres punts, que el "deute històric de l'Estat amb Catalunya" es pot valorar aproximadament en 456.000 milions d'euros, i entre altres propostes reclama un nou model de finançament, la condonació del Fons de Liquiditat Autonòmica, el pagament per a inversions en infraestructures previst a la disposició addicional tercera de l'Estatut i la compensació "per inversió pressupostada i no executada entre el 2014 i el 2023".

La comissió, presidida per Glòria Freixa (JxCat), es va constituir el maig del 2022 després que el Ple n'aprovés la creació el 9 de febrer a proposta de JxCat i amb els vots a favor d'aquest grup, ERC i la CUP, els contraris del PSC-Units, Vox, Cs i el PPC i l'abstenció d'ECP.

A més de Freixa com a presidenta, la comissió va elegir Jaume Butinyà (ERC) vicepresident i Eulàlia Reguant (CUP), secretària. A l'inici de la sessió d'avui, la comissió ha elegit Dani Cornellà (CUP) secretari en substitució de Reguant, que al setembre va renunciar a l'acta de diputada.