Notícies

El Parlament dona el tret de sortida a la vint-i-vuitena edició de la Setmana de la Ciència, centrada en la figura de Joan Oró

Divendres, 10 de novembre de 2023. Palau del Parlament

El Parlament dona el tret de sortida a la vint-i-vuitena edició de la Setmana de la Ciència, centrada en la figura de Joan Oró

Parlament de Catalunya (Sergio Ramos Ladevesa). 2023

Vegeu la galeria d'imatges (11 imatge/s)

El Parlament ha acollit aquest matí l'acte d'inauguració de la Setmana de la Ciència, que organitzen la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i que en aquesta vint-i-vuitena edició té per fil conductor la figura del bioquímic Joan Oró coincidint amb el centenari del seu naixement.

La presidenta, Anna Erra, en el discurs inicial de l'acte, ha recordat que la Setmana de la Ciència pretén apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania en un moment en què calen "més vocacions per la ciència, sobretot de noies i dones", perquè en aquest àmbit, ha advertit, "encara anem una mica enrere". Erra ha assegurat també que "el millor tribut que es podia fer a Joan Oró és que la seva figura sigui el fil conductor d'aquest esdeveniment", i també la imatge del cartell, que mostra l'exdiputat i bioquímic sobre una roca de la lluna.

Així mateix, la presidenta ha destacat la feina del Consell Assessor del Parlament en Ciència i Tecnologia (CAPCIT), que aquest any ha exercit la presidència de l'EPTA, la xarxa que assessora diverses cambres legislatives europees en matèria de ciència i tecnologia, i ha afegit que el Parlament és conscient de la "importància de la ciència", que "pot donar solucions pràctiques a grans desafiaments globals com el canvi climàtic", i que el mètode científic es pot aplicar en política per "buscar les evidències que poden ajudar a prendre decisions", sobretot "en un món en que lluitem contra les notícies falses i la desinformació".

A continuació, el secretari general del Departament de Recerca i Universitats, Joaquim Nin, ha recordat que la Setmana de la Ciència és "pionera" i un "model d'èxit" en què han participat ja més d'1.800.000 persones, ha destacat que aquesta edició serà la primera amb una llei de la ciència aprovada pel Parlament i ha posat en valor que a Catalunya "hi ha disset mil persones que treballen en centres d'investigació i que gairebé nou mil són investigadors".

Tot seguit, el director general de la FCRI, Jordi Mas, ha assegurat que en vint-i-vuit edicions "el món canvia, però el que resta inalterable és la voluntat d'apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania". En aquest punt ha explicat que la Setmana de la Ciència "acull activitats que organitzen entitats d'arreu del territori" i que "aquest interès de les associacions no ha canviat".

L'acte ha acabat amb la conversa "Joan Oró i Florensa, el somni de l'origen de la vida", en què han pres part Marina Martínez, investigadora del Departament de Geologia de l'Exploration Reserach Virtual Institute de la NASA; Ricard Guerrero, catedràtic de microbiologia de la Universitat de Barcelona, i Joan Anton Català, comissari de l'Any Joan Oró i divulgador científic, que ha fet de moderador. La conversa s'ha centrat especialment en les possibilitats de trobar vida en altres punts de l'univers, i també en la situació de la recerca a Catalunya.

A l'acte hi han assistit les vicepresidentes primera i segona, Alba Vergés i Assumpta Escarp, altres diputats de diversos grups parlamentaris i representants de centres de recerca, universitats, col·legis professionals i associacions científiques.

La Setmana de la Ciència oferirà activitats a tot Catalunya des d'avui fins al 19 de novembre.