El Parlament farà demà, dimecres, a les vuit del vespre l'acte de lliurament de la Medalla d'Honor de la institució en la categoria d'or a l'equip femení del Futbol Club Barcelona. Anna Erra presidirà l'acte, a què assistiran les jugadores de la secció, a qui el Parlament distingeix "per la seva contribució al creixement, el reconeixement i la generació d'igualtat d'oportunitats en el futbol femení".
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, membres de la Mesa, dels grups parlamentaris i del Govern i altres representants institucionals seran presents a l'acte, a què també és previst que assisteixin el president del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta, membres de la junta directiva del club i altres representants de la societat civil.
La periodista Danae Boronat conduirà l'acte, que començarà amb la glossa de les premiades a càrrec d'Anna N. Schlegel, executiva catalana, empresària, inversora, Creu de Sant Jordi i elegida dona més influent del món en tecnologia el 2020 i el 2023.
Tot seguit, les premiades pujaran a l'escenari, i la presidenta, Anna Erra, els lliurarà de manera col·lectiva la medalla. Tot seguit, la capitana de l'equip, Alexia Putellas, i Joan Laporta prendran la paraula, i finalment la presidenta farà el discurs de cloenda. L'acte acabarà amb la interpretació de l'himne nacional a càrrec del Cor Geriona.
El 25 de juliol la Mesa va acordar, a proposta de la presidenta, atorgar la medalla a l'equip de futbol femení del Barça. Tot i que habitualment el lliurament de la màxima distinció de la institució obre els actes de celebració de la Diada Nacional, el partit de lliga inicialment previst per a diumenge passat contra el València va comportar que la cambra decidís endarrerir l'acte d'enguany per garantir que totes les jugadores hi poguessin assistir.
Així, encapçalades per les cinc capitanes, Alexia Putellas, Marta Torrejón, Sandra Paños, Patricia Guijarro i Irene Paredes, totes les jugadores del primer equip seran presents a l'acte: Mapi León, Jana Fernández, Clàudia Pina, Salma Paralluelo, Mariona Caldentey, Caroline Graham, Cata Coll, Aitana Bonmatí, Lucy Bronze, Fridolina Rolfö, Bruna Vilamala, Asisat Oshoala, Keira Walsh, Ona Batlle, Ingrid Engen, Esmee Brugts i Gemma Font. A més, també hi assistiran les jugadores de la categoria B en dinàmica del primer equip, Giulia Dragoni, Vicky López, Martina Fernández i Lucía Corrales, i l'entrenador, Jonatan Giráldez.
Els orígens de l'equip femení del Barça es remunten al 1970, però no va ser fins el 1980 que, ja amb el reconeixement federatiu, el futbol femení es va integrar a la Reial Federació Espanyola de Futbol. El 2002, el Club Femení Barcelona es va convertir en una secció dins el Barça i va passar a denominar-se Futbol Club Barcelona Femení, i el 2015 es va professionalitzar definitivament. El palmarès de l'equip acumula vuit lligues, dues lligues de campions, tres supercopes d'Espanya -les darreres la temporada 2022-2023 en tots tres competicions-, nou copes de la reina, deu copes Catalunya i una copa Generalitat. Nou jugadores de l'equip actual han aconseguit a més el títol de campiones del món, guanyat aquest estiu amb la selecció espanyola al Mundial d'Austràlia i Nova Zelanda.
Personalitats i col·lectius distingits des de l'any 2000
El Parlament atorga la Medalla d'Honor des de l'any 2000 a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional.
En les edicions anteriors hi han estat distingits: Desmond Tutu, sacerdot i Premi Nobel de la Pau (2000); Miquel Batllori, historiador i pare jesuïta, i, a títol pòstum, Ernest Lluch, economista i polític (2001); Francesc Vendrell, representant de l'ONU a l'Afganistan (2002); Jordi Savall, músic (2003); Montserrat Trueta, presidenta de la Fundació Catalana Síndrome de Down (2004); Adolfo Pérez Esquivel, Premi Nobel de la Pau i escultor (2005); el col·lectiu musical Els Setze Jutges (2007); Roser Capdevila, il·lustradora (2010); Josep Guardiola, exfutbolista i entrenador (2011); Òmnium Cultural i Càritas Catalunya (2012); Núria Gispert, activista social, Carme Ruscalleda, cuinera, i Anna Veiga, biòloga (2013); Josep Carreras, tenor (2014); les primeres vuit diputades del parlamentarisme català i la Fundació Institut Guttmann (2015); Manel Esteller, investigador (2016); el Cos de Mossos d'Esquadra, els serveis d'emergències, la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia Local de Cambrils (2017); l'Associació de Mestres Rosa Sensat (2018); Carola Rackete, capitana del vaixell Sea Watch 3, i Òscar Camps, fundador i director de l'ONG Proactiva Open Arms (2019); els professionals del sistema de salut de Catalunya (2020); les víctimes de la repressió de la causa general contra l'independentisme i els col·lectius jurídics que les defensen (2021), i els músics Núria Feliu i Pau Riba, a títol pòstum, i els pedagogs Joaquim Arenas i Margarida Muset, primers responsables del Servei d'Ensenyament del Català (2022).
La medalla reprodueix les quatre barres sobre fons daurat i manté el disseny que Antoni Comella va fer per al logotip del Parlament per encàrrec de la institució la primera legislatura. L'any 2000, l'orfebre Joaquim Capdevila el va adaptar per a la medalla.