Notícies

El Parlament celebra la Diada Nacional amb una jornada festiva i de portes obertes al palau

Quatre mil sis-centes quaranta-nou persones visiten el Parlament

Dilluns, 11 de setembre de 2023. Palau del Parlament

El Parlament celebra la Diada Nacional amb una jornada festiva i de portes obertes al palau

Parlament de Catalunya (Jordi Garcia Monte). 2023

Vegeu la galeria d'imatges (22 imatge/s)

El Parlament ha celebrat la Diada Nacional amb una jornada festiva i de portes obertes de les onze del matí a les sis de la tarda. Quatre mil sis-centes quaranta-nou persones han visitat el Palau del Parlament, i les que ho han fet al matí també han pogut presenciar diverses mostres de folklore popular davant la façana del palau.

La presidenta, Anna Erra, ha fet el recorregut de la visita, ha saludat els ciutadans, els ha donat la benvinguda a la "seu de la sobirania del poble de Catalunya" i els ha convidat a "gaudir de l'edifici i explorar-ne els racons". Així mateix, els ha animat a assistir a la mostra de cultura popular, fins a quarts de dues, que ha organitzat l'Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk), el president de la qual, Ivan Besora, ha donat també les gràcies al Parlament per poder participar en els actes de celebració de la diada.

La presidenta s'ha afegit a la darrera ballada de sardanes de la jornada, que ha comptat amb el Ball de Gitanes de Barberà del Vallès; la Mulassa de Falset; l'esbart Som Riu d'Or, de Sant Fruitós de Bages; els Gegants i Gegantets de Capellades; la Colla Bastonera Les Romanes, el Ball de Panderos i el Ball de Pastorets de Barberà del Vallès; la Colla Gegantera de Caldes de Malavella; les danses tradicionals de Moià, i l'Esbart Joventut Nostra - Sant Jordi i la Colla de Gegants, Bestiari i Grallers de Parets del Vallès.

La visita al Parlament
Com ja és tradicional, els ciutadans han pogut visitar amb motiu de la diada els espais més emblemàtics del Palau del Parlament, amb un recorregut que començava a la planta baixa, al peu de l'escala d'honor, i els conduïa per les sales de passos perduts, el Saló dels Canelobres, l'hemicicle, el despatx d'audiències presidencial, les sales de comissions o la sala de rodes de premsa.

Enguany els ciutadans han rebut un tríptic que els ha servit de guia, amb explicacions sobre les característiques i l'ús de cadascun dels espais, informació que complementava la dels plafons instal·lats al llarg del recorregut, que explicaven les funcions dels òrgans parlamentaris. El tríptic ha estat editat en català, castellà, aranès, anglès, francès, italià i alemany. A més, com cada any, els especialistes en visites al palau han fet també breus explicacions dels espais i han atès les consultes dels ciutadans.

Així mateix, els visitants han pogut veure l'exposició sobre els noranta anys del Parlament, que amb motiu de la diada ha estat ubicada sota els porxos d'entrada al palau per fer més amena l'espera en cas de cues.