Notícies

El Parlament proposa un pla de xoc contra l'abandonament escolar i reclama un pacte nacional en defensa de l'escola catalana

Dijous, 29 de juny de 2023. Palau del Parlament

El Parlament proposa un pla de xoc contra l'abandonament escolar i reclama un pacte nacional en defensa de l'escola catalana

Parlament de Catalunya (Francesc Xavier Subias Salvó). 2023

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Ple ha acordat aquesta tarda impulsar un pla de xoc contra l'abandonament escolar i per la millora de les competències bàsiques dels alumnes, amb els vots a favor de tots els grups parlamentaris, tret de Vox, que s'ha abstingut. La cambra també ha votat a favor d'un pacte nacional en defensa de l'escola catalana.

Aquestes són algunes de les resolucions aprovades arran del debat monogràfic sobre la situació de l'educació, sol·licitat per JxCat, que va començar dimarts a la tarda i en què van intervenir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera d'Educació, Anna Simó, i els representants dels vuit grups parlamentaris.

ERC, els PSC-Units, JxCat i ECP han presentat conjuntament una proposta de resolució per un pla de xoc contra l'abandonament escolar i per la millora de les competències bàsiques dels alumnes, amb un ampli paquet de mesures per poder fer front a aquests reptes. Aquesta resolució ha obtingut 117 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat, CUP, ECP, Cs i PPC) i 10 abstencions (Vox).

JxCat i ERC han impulsat conjuntament una altra resolució sobre un pacte nacional en defensa de l'escola catalana, davant els "atacs sistemàtics de l'Estat espanyol". El text insta el Govern a impulsar el pacte i a dur a terme les actuacions polítiques, jurídiques i econòmiques pertinents a fi de garantir el model d'escola catalana. La resolució ha estat aprovada amb 63 vots a favor (ERC, JxCat i 1 diputat d'ECP), 55 en contra (PSC-Units, Vox, ECP, Cs i PPC) i 9 abstencions (CUP).

El Ple ha aprovat també una resolució d'ERC, el PSC-Units i ECP sobre la formació professional i les escoles de noves oportunitats, amb 108 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat, ECP, Cs i PPC), 9 en contra (CUP) i 10 abstencions (Vox).

ERC, JxCat i ECP n'han impulsat una altra sobre el benestar emocional dels alumnes i la lluita contra l'assetjament, el ciberassetjament i altres formes de violència que es poden donar en el context escolar, text que ha estat aprovat amb un ampli consens.

A més, el Ple ha aprovat totes les propostes presentades en solitari per ERC, gairebé totes les presentades pel PSC-Units i per JxCat, la majoria de les d'ECP i quasi la meitat de les de la CUP.

En aquestes resolucions el Parlament proposa, entre altres mesures, un pacte nacional per l'educació, el desplegament d'un sistema educatiu inclusiu, la gratuïtat de l'etapa dels zero als tres anys, una estratègia per posar fi a la segregació escolar, i la defensa i el reconeixement de la tasca dels docents.

D'altra banda, la cambra ha rebutjat totes les propostes presentades per Vox, Cs i el PPC.

Durant la sessió han defensat les propostes de resolució dels seus respectius grups David González (PSC-Units), Jordi Albert (ERC), Judith Toronjo (JxCat), Manuel Jesús Acosta (Vox), Carles Riera (CUP), Joan Carles Gallego (ECP), Anna Grau (Cs) i Lorena Roldán (PPC).