Notícies

Anna Erra és elegida presidenta del Parlament

Divendres, 9 de juny de 2023. Palau del Parlament

Anna Erra, presidenta del Parlament

Parlament de Catalunya (Sergi Panizo Heredia). 2023

Vegeu la galeria d'imatges (38 imatge/s)

El Ple ha elegit aquest migdia Anna Erra (JxCat) nova presidenta del Parlament en substitució de Laura Borràs, que va perdre la condició de diputada l'1 de juny. Erra ha estat elegida en segona votació amb 64 vots. L'actual vicepresidenta segona, Assumpta Escarp (PSC-Units), n'ha obtingut 44 en aquesta segona votació, en què també n'hi ha hagut 25 en blanc.

En la primera votació, que requeria el suport de la majoria absoluta de la cambra, és a dir, d'un mínim de 68 diputats, Erra ha obtingut 64 vots, i Escarp, 33. També han obtingut vots María Elisa García (Vox), 10; Joan Carles Gallego (ECP), 8; Matías Alonso (Cs), 5, i Lorena Roldán (PPC), 3, i n'hi ha hagut 10 en blanc. Com que cap diputat no ha assolit la majoria absoluta, la votació s'ha repetit entre les dues candidates que en aquesta primera votació han aconseguit més suport.

Aquesta ha estat la primera vegada des del restabliment de la institució el 1980 que el Ple ha elegit un nou president amb la legislatura en curs.

En la seva primera intervenció com a presidenta, Erra ha agraït la confiança que la cambra ha dipositat en ella, encàrrec que "rebo com un honor i amb un enorme sentit de la responsabilitat", ha assegurat. "Treballaré incansablement per estar sempre a l'alçada de les expectatives", ha afegit, i ha remarcat que la seva presidència "parteix d'una anomalia democràtica que entre tots ens hem de conjurar a revertir". En aquest sentit, ha anunciat que si "la decisió de la justícia restituís tots els drets polítics a la presidenta Borràs, seria ella qui ocuparia el càrrec". Així mateix, entre altres qüestions, ha assegurat que defensarà la sobirania del Parlament "per damunt de tot", s'ha compromès amb "la defensa dels drets polítics de tots els diputats", als quals ha demanat que "siguin lleials" a la institució, ha posat l'accent en la tasca de la cambra al servei de la ciutadania i ha expressat la voluntat de "recórrer el país" i també que el Parlament sigui "exemple" pel que fa a l'ús i la normalització del català. (Podeu trobar el discurs íntegre al final d'aquesta nota.)

Erra, actualment alcaldessa en funcions de Vic, és diputada al Parlament des de la legislatura anterior, i en l'actual presidia la Comissió de Recerca i Universitats i era portaveu del grup de JxCat a la d'Educació. Nascuda a Vic el 1965, n'ha estat alcaldessa des del 2015, càrrec que deixarà d'exercir dissabte de la setmana que ve quan es formi el nou equip de govern local. Erra no es va presentar a la reelecció en aquestes darreres eleccions municipals. La nova presidenta és llicenciada en geografia i història per la Universitat de Barcelona i diplomada en magisteri per la de Vic, i ha estat professora i coautora de diversos llibres de text.

Desenvolupament de la sessió
La vicepresidenta primera, Alba Vergés, que fins aquest migdia exercia les funcions de presidenta, ha presidit el ple fins que Erra ha estat elegida i ha ocupat el seu lloc a la mesa. Com és habitual, la nova presidenta s'ha posat aleshores la medalla d'honor del Parlament, un símbol distintiu dels membres de la Mesa que en el cas de la presidència és d'or, i tot seguit ha pronunciat les seves primeres paraules com a presidenta. A l'inici de la seva intervenció, els diputats de Vox han abandonat l'hemicicle.

La votació per elegir la presidència s'ha fet, com estableix el Reglament del Parlament, mitjançant paperetes en què els diputats escrivien un nom i que dipositaven en una urna.

Des del saló de sessions han seguit el ple, entre altres autoritats, tots els membres del Govern, encapçalats pel president Aragonès, des del banc del Govern, i des de la llotja de convidats, l'expresident de la Generalitat Artur Mas; els expresidents del Parlament Joan Rigol, Carme Forcadell i Laura Borràs, com també, des del banc del Govern, l'expresident i actual conseller Roger Torrent; el president del Consell de Garanties Estatutàries, Joan Vintró; la síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas; el president de la Comissió Jurídica Assessora, Jaume Vernet; la directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Meritxell Borràs, i el secretari general de JxCat, Jordi Turull. També han seguit la sessió representants d'universitats, sindicats i patronals, i familiars i amics de la presidenta.

En aquest ple han ocupat per primer cop els seus escons els nous diputats Neus Ramonet (ERC), que substitueix Antoni Flores, mort sobtadament el 22 de maig, i Antoni Castellà (JxCat), que substitueix Borràs com a diputat.

La sessió ha acabat amb els diputats dempeus cantant l'himne nacional, i tot seguit Erra s'ha fet la fotografia oficial amb la resta de membres de la Mesa: les vicepresidentes primera i segona, Alba Vergés i Assumpta Escarp, el secretari primer, Ferran Pedret, la secretària segona, Aurora Madaula, el secretari tercer, Carles Riera, i el secretari quart, Ruben Wagensberg.

Després, la nova presidenta ha sortit del palau perquè la formació de gala del Cos de Mossos d'Esquadra li retés honors per primera vegada.

Posteriorment, al despatx d'audiències, ha rebut Borràs, que li ha lliurat la carta que el darrer president a l'exili, Francesc Farreras i Duran, va enviar des de Mèxic cinc dies abans de les primeres eleccions al Parlament restablert, el 1980, a qui en fos el primer president, per explicitar que renunciava al càrrec, que li passava el relleu i que donava suport a la Generalitat restablerta. Aquesta carta passa de mà en mà entre els presidents del Parlament quan se n'elegeix un de nou.

Dissetena presidenta del Parlament
Erra és la dissetena presidenta del Parlament, comptant els qui ho van ser durant la República, durant l'exili i després de la restitució de la institució, i és la quarta dona que ocupa el càrrec, després de Núria de Gispert, Carme Forcadell i Laura Borràs. Des del restabliment de la cambra, n'han estat presidents Heribert Barrera (1980-1984), Miquel Coll i Alentorn (1984-1988), Joaquim Xicoy (1988-1995), Joan Reventós (1995-1999), Joan Rigol (1999-2003), Ernest Benach (2003-2010), de Gispert (2010-2015), Forcadell (2015-2017), Roger Torrent (2018-2021) i Borràs, que va ser elegida el 12 de març de 2021.