El Ple ha donat aquet matí via lliure perquè la cambra continuï tramitant el Projecte de llei de memòria democràtica de Catalunya, ja que ha rebutjat les tres esmenes de retorn que hi havien presentat Vox, Cs i el PPC. Només aquests tres grups i el diputat no adscrit han donat suport a les esmenes de retorn de la iniciativa, que han obtingut 19 vots, mentre que la resta de grups, PSC-Units, ERC, JxCat, ECP i la CUP, sumant 111 vots, hi han votat en contra. La sessió de control al president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha centrat en les conseqüències dels resultats electorals de diumenge i en la convocatòria de les eleccions generals espanyoles.
Projecte de llei de memòria democràtica de Catalunya
La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha defensat el Projecte de llei de memòria democràtica de Catalunya, que ara es tramitarà en ponència i comissió, com un "avenç en les polítiques de memòria del país" que situa Catalunya "a l'avantguarda" de la memòria democràtica. La consellera també ha explicat que la iniciativa és un instrument per construir una "ciutadania madura i democràtica", i ha demanat que durant la tramitació es produeixi un "debat seriós, allunyat del partidisme".
Així mateix, la consellera ha destacat, entre altres qüestions, que el projecte estableix un termini de dos anys per retirar la simbologia franquista de l'espai públic i que inclou en els currículums educatius des de l'educació primària la "memòria democràtica com a garantia de no repetició", amb "eines pedagògiques i formació dels docents".
A l'últim, ha destacat que el text també estableix com a dies de commemoració el de la proclamació de la República, el 14 d'abril, i el de la constitució de l'Assemblea de Catalunya, el 7 de novembre.
En el debat hi han intervingut Ferran Pedret (PSC-Units), Maria Jesús Viña (ERC), Aurora Madaula (JxCat), Sergio Macián (Vox), Jordi Jordan (ECP), Montserrat Vinyets (CUP), Ignacio Martín (Cs), Daniel Serrano (PPC) i el diputat no adscrit, Antonio Gallego.
Representants de diverses entitats memorialistes han seguit el debat des de l'hemicicle.
Sessió de control
La sessió de control al president de la Generalitat s'ha centrat en els resultats de les eleccions municipals de diumenge i en la convocatòria de les eleccions generals espanyoles. Així, Salvador Illa (PSC-Units) ha preguntat al president si és possible pensar en consensos al marge del primer partit de Catalunya; Josep Maria Jové (ERC) ho ha fet sobre la convocatòria electoral que ha fet el president del Govern espanyol i sobre l'"amenaça de l'onada reaccionària"; Albert Batet (JxCat) ha preguntat al president si l'anunci de buscar la unitat amb un "front independentista" és només una declaració d'intencions; Ignacio Garriga (Vox), si pensa que un front comú és el que necessiten els catalans en lloc d'afrontar els veritables problemes dels ciutadans; Eulàlia Reguant (CUP), si pensa modificar la seva "política de concertació amb el Govern de l'Estat i la patronal"; Jéssica Albiach (ECP) li ha preguntat sobre les negociacions amb els partits polítics per aconseguir unes institucions fortes; Carlos Carrizosa (Cs), si pensa tornar a les "declaracions unilaterals d'independència", i Lorena Roldán (PPC) li ha preguntat, arran del resultat electoral de diumenge, sobre la valoració que els ciutadans fan de la gestió del Govern.
D'altra banda, els consellers han respost les preguntes dels grups parlamentaris sobre els criteris del Departament d'Interior per autoritzar i gestionar les manifestacions (Cs), la negociació amb els sindicats d'educació (CUP), l'aplicació de la nova llei espanyola de l'habitatge (ECP), la gestió de la sequera, la defensa de la llengua catalana a Europa, la gestió de les grans infraestructures (JxCat), la destinació de diners públics a un "cos diplomàtic" de la Generalitat (Vox), el deute amb les escoles bressol, les estacions d'ITV, la gestió de les policies locals (PSC-Units), el sistema educatiu (PPC), la transició energètica, el garantiment dels drets en les mobilitzacions i la destinació de diners dels fons Pròxima Generació a equipaments i projectes a Barcelona (ERC).
Interpel·lacions
El Ple també ha substanciat aquest matí dues de les nou interpel·lacions de l'ordre del dia, sobre la manca de llibertat política a Catalunya (Vox) i la consideració institucional del Govern (JxCat). A la tarda, n'ha substanciat cinc més, sobre el Cos de Bombers de la Generalitat (PSC-Units), la situació de les universitats públiques (ECP), la reordenació del sistema sanitari (PSC-Units), la distribució dels objectius del dèficit (ERC) i la pressió fiscal que suporten els catalans (Cs).
Durant la sessió, la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha informat, en compliment de la Moció 111/XII, que segons les dades de l'Organització Internacional de les Migracions 1.093 persones han mort o desaparegut aquest any a la Mediterrània.