Notícies

El Parlament reuneix a Girona directors d'oficines d'assessorament científic i tecnològic de legislatius europeus en el marc de la presidència catalana de l'EPTA, la xarxa que aplega aquests òrgans

La intel·ligència artificial generativa centrarà la conferència anual de l'ens, que es farà a l'octubre al Parlament. La delegació ha visitat avui l'ICRA per conèixer els seus projectes de recerca sobre el reaprofitament de l'aigua

Dimarts, 16 de maig de 2023. Girona

Els directors de les oficines d'assessorament científic i tecnològic als parlaments, encapçalats per la vicepresidenta Vergés, davant la seu de l'ICRA

Parlament de Catalunya (Jordi Garcia Monte). 2023

Vegeu la galeria d'imatges (10 imatge/s)

Els directors d'una vintena d'oficines que assessoren parlaments europeus en ciència i tecnologia s'han reunit ahir i avui a Girona en el marc de la presidència catalana de la xarxa que aplega aquests òrgans, el European Parliamentary Technology Assessment (EPTA). En la trobada, preparatòria de la conferència anual d'aquest ens, que es farà el 9 i el 10 d'octubre al Parlament, s'ha acordat dedicar la conferència a l'anàlisi de l'impacte de la intel·ligència artificial que genera continguts.

La delegació ha visitat avui l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) per conèixer els projectes de recerca sobre l'aigua i el seu reaprofitament que du a terme aquest organisme.

La vicepresidenta primera, Alba Vergés, que presideix el Consell Assessor del Parlament sobre Ciència i Tecnologia (CAPCIT), l'òrgan del Parlament que forma part de l'EPTA, ha donat la benvinguda als responsables de les oficines a la seu de l'ICRA, acompanyada del sotsdirector d'aquest organisme, Sergi Sabater, i la vicerectora de Recerca i Transferència del Coneixement de la Universitat de Girona, Maria Pla.

Vergés ha destacat la importància que el CAPCIT, "nascut el 2008 com a ens assessor del Parlament, molt abans que els d'altres parlaments estatals", exerceixi aquest any la presidència de l'EPTA, perquè aquest fet, ha explicat, permet mostrar "Catalunya a la resta del món com un país capdavanter en la recerca de l'aigua," i, a l'octubre, quan es faci la conferència anual de l'EPTA, "com a referent en l'anàlisi de l'impacte de la intel·ligència artificial en la vida dels ciutadans".

Així mateix, la vicepresidenta ha assegurat que és "clau millorar el coneixement científic i tècnic dels parlaments per empoderar-los i poder així afrontar reptes cada cop més complexos", com el que planteja ara mateix la sequera, i que cal "promoure la responsabilitat compartida pel que fa a les polítiques públiques de ciència i tecnologia".

A la trobada d'aquests dos dies hi han participat els directors de les oficines del Congrés dels Diputats, del Parlament Europeu i de les cambres d'Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Suïssa, els Països Baixos, Lituània, el Regne Unit, Noruega, Suècia i Grècia. També han participat telemàticament en les reunions els directors de les oficines del Consell d'Europa, França, Portugal, el Japó i l'Argentina.

Visita a l'ICRA
La delegació ha escoltat al llarg d'aquest matí les explicacions de diversos investigadors de l'ICRA sobre projectes centrats en la millora de les pràctiques i polítiques de gestió de l'aigua, el tractament d'aigües residuals i grises per al reg d'aliments, el reciclatge de l'aigua de les bugaderies i de les aigües urbanes, la protecció de les captacions d'aigua i la minimització de l'exposició humana a productes de desinfecció, els models de negoci regeneratius i innovadors relacionats amb l'aigua, els models generadors de solucions potencials de problemes relacionats amb l'aigua basats en dades o l'eliminació de la contaminació química de l'aigua.

Posteriorment, la delegació ha visitat les instal·lacions i els laboratoris de l'ICRA i ha fet a la seu d'aquest organisme la darrera reunió de treball.

En la visita a l'ICRA també hi han pres part els diputats Anna Torrentà, Margarida Feliu (ERC) i Salvador Vergés (JxCat).