Notícies

El Parlament commemora el Dia Internacional contra l'LGBTI-fòbia

Dilluns, 15 de maig de 2023. Palau del Parlament

Actuació del cantant Pedro, concursant de la primera edició del programa Eufòria, de TV3

Parlament de Catalunya (Sergio Ramos Ladevesa). 2023

Vegeu la galeria d'imatges (12 imatge/s)

El Parlament ha commemorat aquesta tarda el Dia Internacional contra l'LGBTI-fòbia en un acte conjunt amb el Govern i la societat civil. La vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han destacat Catalunya com un país capdavanter en la lluita contra l'LGBTI-fòbia, amb un marc legislatiu pioner, i han agraït a la societat civil la feina conjunta que s'ha pogut fer en aquesta matèria.

La vicepresidenta ha fet un reconeixement a "les persones i entitats que han lluitat durant molts anys per viure lliures de violències", i ha assegurat que "el Parlament no seria reconegut com una institució pionera" en la defensa dels drets de les persones LGBTI "si no hagués estat per una societat que empeny". Així mateix, ha advertit que cada agressió no és només un "atac personal" contra una "persona concreta o família concreta", sinó "que ens implica a tota la societat", perquè és un "atac contra la societat que volem construir dia a dia", una societat, ha remarcat, "on tothom pugui estimar lliurement i viure plenament la seva identitat sense por i sense haver de pagar cap cost a canvi".

La consellera ha destacat també que el fet d'aplegar en un acte com el d'avui les dues principals institucions del país, el Parlament i el Govern, i les entitats LGBTI "transmet un missatge claríssim: la fermesa en la construcció d'un país lliure d'LGBTI-fòbia, lliure d'estigmes, discriminacions i violències per raó de l'orientació sexual, l'expressió o la identitat de gènere". Verge ha argumentat així mateix que "en un moment en què l'extrema dreta i els grups antidrets creixen arreu d'Europa, l'aliança entre institucions i entitats és i serà un mur de contenció".

El vicepresident segon del Consell Nacional LGBTI, Marc Romero, ha llegit un manifest amb motiu del dia internacional, i ha recordat que "malgrat els avenços assolits, l'LGBTI-fòbia continua present en molts àmbits de la societat catalana", punt en què ha fet una crida "a tots els poders polítics, institucions, entitats i col·lectius i a tota la societat civil per erradicar qualsevol mena de discriminació i violència".

L'acte, que s'ha fet al pati de la biblioteca i també a l'interior del palau a causa de la pluja, l'ha conduït Ana Valenzuela, expresidenta de l'associació Chrysallis i membre de la Comissió de Coordinació del Consell Nacional LGBTI, i ha comptat amb les actuacions musicals del cantant Pedro, participant de la primera edició del programa 'Eufòria', de TV3.

A l'acte hi han assistit, entre d'altres, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, diputats de diversos grups parlamentaris i representants d'entitats vinculades al moviment LGBTI.