Notícies

El Parlament commemora el Dia d'Europa amb una recepció al cos consular acreditat a Barcelona

Dimarts, 9 de maig de 2023. Palau del Parlament

El Parlament commemora el Dia d'Europa amb una recepció del cos consular acreditat a Barcelona

Parlament de Catalunya (Ramon Boadella). 2023

Vegeu la galeria d'imatges (8 imatge/s)

El Parlament ha commemorat aquesta tarda el Dia d'Europa amb la tradicional recepció al cos consular acreditat a Barcelona. La vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha defensat en el seu parlament una "Europa unida en la pau i la prosperitat compartida". A l'acte hi han assistit una trentena de cònsols acreditats a Barcelona, encapçalats per la cònsol general de Suècia, Sofia Geli Stenhammar.

Vergés ha destacat el caràcter "marcadament europeista" de Catalunya, i ha assegurat que "els reptes d'Europa són els nostres", de la mateixa manera, ha continuat, que "els debats de Catalunya també són i han de ser els d'Europa". En aquest punt, la vicepresidenta s'ha referit a la preocupació per la sequera i pels efectes del canvi climàtic i ha reivindicat "la defensa de les nostres institucions davant les ingerències externes i una separació de poders efectiva que asseguri la qualitat del nostre sistema democràtic".

D'altra banda, la vicepresidenta ha explicat als cònsols diverses iniciatives d'àmbit europeu en què el Parlament és present, entre les quals l'EPTA, la xarxa europea d'organismes que assessoren les cambres legislatives en matèria de ciència i tecnologia, enguany sota la presidència catalana i que a l'octubre farà la conferència anual al Palau del Parlament.

La cònsol general honorària de Suècia, com a representant de la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea, s'ha referit als "temps difícils que viu Europa", amb "la inflació disparada, la crisi energètica i la invasió d'Ucraïna", situació davant la qual, ha destacat, "els països de la Unió hem mantingut la unitat i la defensa dels valors europeus de la democràcia, la sobirania, el dret internacional i la dignitat humana". La cònsol ha recordat així mateix l'objectiu de la presidència sueca del Consell de fer "una Europa més segura, verda i lliure", i ha marcat la competitivitat com una de les prioritats d'Europa a mitjà i llarg termini.

A la recepció, que s'ha fet al despatx d'audiències, hi han assistit la secretària segona, Aurora Madaula, representants de diversos grups parlamentaris i el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro.

L'acte ha acabat amb l'actuació de membres de la Plataforma per a la Defensa de la Rumba Catalana, que han interpretat la cançó 'Gitana hechicera', de Peret. La vicepresidenta ha recordat la declaració que el Parlament va fer la setmana passada en què insta la UNESCO perquè declari la rumba catalana Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, i ha demanat als cònsols que des dels països respectius "donin suport a aquesta candidatura". Vergés ha posat en valor aquest gènere musical, que, "com Europa, és un símbol de diversitat cultural, mestissatge i transmissió entre pobles".