El Ple ha aprovat aquest matí la Llei de pressupostos de la Generalitat per al 2023, amb 73 vots a favor, del PSC-Units, ERC i ECP, les tres formacions que han pactat els comptes, i 58 en contra, de JxCat, Vox, la CUP, Cs, el PPC i el diputat no adscrit. A la tarda, la cambra ha aprovat també la Llei de mesures fiscals, financeres administratives i del sector públic, coneguda com a 'llei d'acompanyament', amb els mateixos suports.
Durant la sessió d'avui els diputats i els membres del Govern han fet un minut de silenci en memòria de les tres persones que van perdre la vida en l'accident de la mina de Súria. El minut de silenci s'ha fet amb el diputats dempeus a l'hemicicle.
"Uns bons pressupostos i un bon acord"
Els pressupostos, que preveuen una despesa de més de 41.000 milions d'euros, han arribat a l'aprovació final trenta-sis dies després que la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, els lliurés al Parlament, el 2 de febrer. Els comptes van superar el debat de totalitat en sessió plenària el 14 de febrer, posteriorment van continuar la tramitació en comissió i avui han tornat al Ple perquè els aprovés definitivament. Aquests són els segons pressupostos del Govern de Pere Aragonès, després dels del 2022, i els primers des que JxCat va sortir de l'executiu.
El president de la Generalitat ha pres la paraula per donar les gràcies als grups parlamentaris que han facilitat l'aprovació dels comptes amb un "bon acord", i també s'ha dirigit als grups "amb què hem estat parlant però no ha estat possible encara l'acord" per dir-los que manté la "mà estesa". Aragonès ha assegurat que aquests són uns "bons pressupostos", "necessaris per al país", i ha volgut llançar un missatge a la ciutadania en el sentit que "malgrat les dificultats i els obstacles, sempre trobem els camins per seguir avançant per fer d'aquest país un país més lliure, més just, més pròsper, més verd, més feminista i més democràtic".
La consellera Mas també ha intervingut en el debat, en què en nom dels grups ho han fet Salvador Illa, Alícia Romero (PSC-Units), Marta Vilalta (ERC), Albert Batet, Jordi Munell (JxCat), Ignacio Garriga, Joan Garriga (Vox), Eulàlia Reguant (CUP), Jéssica Albiach, Joan Carles Gallego (ECP), Ignacio Martín (Cs), Alejandro Fernández (PPC) i Antonio Gallego, el diputat no adscrit.
Llei d'acompanyament
El Ple també ha aprovat, aquesta tarda, la llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2023, amb 73 vots a favor (PSC-Units, ERC i ECP) i 57 en contra (JxCat, Vox, CUP, Cs i el PPC) en la votació final.
El Ple ha mantingut el text del dictamen aprovat en comissió i ha rebutjat, per tant, totes les esmenes que els grups mantenien vives. La cambra també ha rebutjat els tres vots particulars presentats per ERC per recuperar part del text no aprovat en comissió, com l'article sobre el pla pilot de la renda bàsica universal.
En el debat hi han intervingut Jordi Riba (PSC-Units), Raquel Sans (ERC), Joan Canadell (JxCat), Andrés Bello (Vox), Montserrat Vinyets (CUP), Joan Carles Gallego (ECP), Marina Bravo (Cs) i Lorena Roldán (PPC).
Reconeixement de l'escoltisme
El Ple també ha aprovat aquest matí, amb 110 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat, CUP i ECP) i 18 en contra (Vox, Cs, PPC i diputat no adscrit), que la Proposició de llei de reconeixement de l'escoltisme, presentada conjuntament per ERC, JxCat i la CUP, es tramiti pel procediment exprés de lectura única. D'aquesta manera, la votació final de la proposició i de les esmenes que hi presentin els grups ja es podrà fer en el proper ple. Els grups poden ara presentar esmenes a la iniciativa, tant a la totalitat com a l'articulat, fins dimarts a dos quarts de deu del matí.
La proposició, tal com recull l'exposició de motius, té per objecte "preservar l'expressió genuïna i singular" de l'escoltisme i el guiatge a Catalunya i garantir que el moviment s'articula i s'expressa mitjançant la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge, "com a única legítima representant a Catalunya del moviment escolta mundial". Entre altres aspectes, el text reconeix la federació i les associacions que en són membres, o l'eventual única associació que resulti d'un procés de fusió de les estructures ja existents, com les úniques entitats que poden fer ús en els seus noms dels termes vinculats a l'escoltisme i dels uniformes i les insígnies pròpies del moviment. Així mateix, la iniciativa estableix la protecció i el foment de l'escoltisme i la consignació de partides pressupostàries amb aquesta finalitat.
En el debat, que han seguit des del saló de sessions representants del moviment escolta, hi han intervingut per presentar la iniciativa Pau Morales (ERC), Francesc Ten (JxCat) i Montserrat Vinyets (CUP), mentre que David González (PSC-Units), María Elisa García (Vox), Jessica González (ECP), Marina Bravo (Cs) i el diputat no adscrit ho han fet per posicionar-se.
En el decurs de la sessió d'aquest matí la cambra també ha substanciat la darrera interpel·lació al Govern, sobre la política en matèria de cossos i forces de seguretat (Cs).