Notícies

El Ple acorda continuar tramitant la proposició de llei sobre l'aranès a l'escola i valida els decrets llei sobre la pròrroga pressupostària i l'impost de patrimoni

Dimecres, 25 de gener de 2023. Palau del Parlament

El Ple acorda continuar tramitant la proposició de llei sobre l'aranès a l'escola, i valida els decrets llei sobre la pròrroga pressupostària i l'impost de patrimoni

Parlament de Catalunya (Ramon Boadella). 2023

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquesta tarda que la cambra continuï tramitant la proposició de llei del Consell General d'Aran sobre l'aranès a l'escola amb els vots del PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP i ECP, que han rebutjat les esmenes a la totalitat de Vox i el PPC. El Ple també ha validat dos decrets llei del Govern, sobre necessitats financeres en pròrroga pressupostària, el qual s'ha acordat que es tramiti com a projecte de llei, i sobre l'impost de patrimoni.

La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha presentat davant el Ple la Proposició de llei de modificació de la disposició addicional de la Llei 8/2022, del 9 de juny, sobre l'ús i l'aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari.

La proposició, d'article únic i que es tramita pel procediment d'urgència extraordinària, demana modificar aquesta disposició perquè els projectes lingüístics dels centres educatius d'Aran garanteixin "l'aprenentatge i l'ús curricular i educatiu habitual de l'aranès, com a llengua pròpia d'aquest territori, i com a llengua vehicular, d'acord amb el que estableix la normativa aplicable".

La síndica, en una intervenció íntegrament en aranès, ha demanat el suport de la cambra a la iniciativa com un "gest de responsabilitat, comprensió i respecte" i ha alertat de la "dramàtica i delicada situació que viu la llengua pròpia d'Aran". En aquest sentit, ha defensat la importància de "conservar una llengua" que, ha recordat, és llengua oficial a Catalunya i, ha dit, "volem viva, forta i útil".

L'esmena a la totalitat de Vox, que demanava el retorn de la iniciativa, ha estat rebutjada per 11 vots a favor (Vox i diputat no adscrit), 110 en contra (PSC-Units, ERC, JxCat, CUP i ECP) i 8 abstencions (Cs i PPC), mentre que la del PPC, que plantejava un text alternatiu, ho ha estat per 9 vots a favor (Cs, PPC i diputat no adscrit), 110 en contra (PSC-Units, ERC, JxCat, CUP i ECP) i 10 abstencions (Vox).

Un cop superat el debat de totalitat, la proposició continuarà ara la tramitació en ponència i comissió abans que torni al Ple perquè en faci el debat i la votació finals.

En el debat, que han seguit des de dins l'hemicicle diversos membres del Consell General d'Aran, hi han intervingut Sílvia Romero (PSC-Units), Marta Vilalta (ERC), Francesc Ten (JxCat), Manuel Jesús Acosta (Vox), Dolors Sabater (CUP), Jessica González (ECP), Ignacio Martín (Cs), Lorena Roldán (PPC) i el diputat no adscrit, Antonio Gallego.

Aquesta és la tercera vegada que Aran exerceix la capacitat d'iniciativa legislativa que, d'acord amb l'article 62.1 de l'Estatut, li atorga l'article 79 de la Llei del règim especial d'Aran.

Decrets llei
La cambra també ha debatut i validat aquesta tarda dos decrets llei, el 15/2022, de necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària, i el 16/2022, de mesures urgents en l'àmbit de l'impost sobre el patrimoni. La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, els ha presentat tots dos.

El primer decret autoritza el Govern, mentre es mantingui la situació de pròrroga pressupostària, a fer ús d'operacions d'endeutament, d'atorgament d'avals i d'altres garanties per atendre necessitats públiques i fer front a les amortitzacions que vencen l'exercici 2023. Entre altres qüestions, el text autoritza a endeutar-se l'Institut Català de Finances i l'ens d'abastament Ter-Llobregat. Així mateix, autoritza el Govern a prestar avals al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, a avalar les cooperatives amb secció de crèdit i a prestar garantia a favor d'entitats financeres per atorgar préstecs a les empreses de l'economia social.

El decret ha estat validat per 70 vots a favor (ERC, JxCat i ECP), 12 en contra (CUP, PPC i diputat no adscrit) i 46 abstencions (PSC-Units, Vox i Cs). A petició de diversos grups, el Ple ha votat també, i ha aprovat, per 79 vots a favor (PSC-Units, JxCat, Vox, CUP i diputat no adscrit), 33 en contra (ERC) i 16 abstencions (ECP, Cs i PPC), que el decret es tramiti com a projecte de llei.

En el debat hi han intervingut Alícia Romero (PSC-Units), Marta Vilalta (ERC), Jordi Munell (JxCat), Joan Garriga (Vox), Eulàlia Reguant (CUP), Joan Carles Gallego (ECP), Ignacio Martín (Cs), Alejandro Fernández (PPC) i el diputat no adscrit.

El segon decret introdueix modificacions per equiparar l'impost sobre patrimoni al nou impost estatal de solidaritat de les grans fortunes, que tindrà un caràcter temporal de dos anys. Així, introdueix un nou tram de cotització a partir dels 20 milions d'euros que estarà gravat amb un tipus del 3,48%.

Aquest decret ha estat validat per 49 vots a favor (ERC, CUP i ECP), 16 en contra (Vox, Cs, PPC i diputat no adscrit) i 57 abstencions (PSC-Units i JxCat).

En el debat hi han intervingut Jordi Riba (PSC-Units), Maria Jesús Viña (ERC), Joan Canadell (JxCat), Joan Garriga (Vox), Eulàlia Reguant (CUP), Joan Carles Gallego (ECP), Ignacio Martín (Cs), Daniel Serrano (PPC) i el diputat no adscrit.