Notícies

El Parlament condemna l'assassinat de la diputada afganesa Mursal Nabizada i expressa la seva solidaritat amb totes les víctimes del règim talibà

Dimecres, 25 de gener de 2023. Palau del Parlament

El Parlament condemna l'assassinat de la diputada afganesa Mursal Nabizada i expressa la seva solidaritat amb totes les víctimes del règim talibà

Parlament de Catalunya (Ramon Boadella). 2023

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Parlament ha expressat aquesta tarda amb una declaració de la Junta de Portaveus signada pel PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP, ECP i Cs "la més ferma condemna" per l'assassinat de la diputada afganesa Mursal Nabizada. En la declaració la cambra mostra també la seva solidaritat "amb totes les víctimes del règim totalitari i de terror" de l'Afganistan.

El text, que han llegit davant el Ple la secretària segona i el secretari quart, Aurora Madaula i Ruben Wagensberg, també reclama "la fi de les amenaces, les persecucions, la repressió i els assassinats contra les persones vinculades a l'antiga república afganesa o contra qualsevol forma de dissidència política o social".

Així mateix, la declaració denuncia que sota el "totalitarisme teocràtic islamista" s'han "deteriorat ràpidament les condicions de seguretat per a qualsevol persona que hagués participat de la vida pública de la república afganesa, inclosos els càrrecs electes". A més, recull que "a la negació dels drets que pateix la població en general s'hi afegeix un tracte especialment greu i discriminatori contra les dones afganeses, equiparable a un feminicidi".

Amb la declaració la cambra també rebutja i condemna totes les mesures implantades a l'Afganistan que persegueixen "reprimir els drets de les dones, com ara impedir que accedeixin a l'educació a partir dels dotze anys" i mostra "la seva solidaritat amb tots els ciutadans afganesos perseguits per defensar els drets de les dones".

A l'últim, amb aquesta declaració el Parlament fa seva la conjunta del Comitè per a Promoure el Respecte pel Dret Internacional Humanitari i el Comitè dels Drets Humans dels Parlamentaris de la Unió Interparlamentària i assumeix també la crida d'aquesta última organització per "mobilitzar la solidaritat dels parlaments per donar suport efectiu a les parlamentàries i els parlamentaris afganesos que es troben en perill o en estat de necessitat".