Notícies

El Ple acorda tramitar en lectura única la proposició de llei de JxCat sobre les ocupacions il·legals d'habitatges

La negociació dels pressupostos i les vagues convocades centren la primera sessió de control de l'any al Govern

Dimecres, 25 de gener de 2023. Palau del Parlament

El Ple acorda tramitar en lectura única la proposició de llei de JxCat sobre ocupacions il·legals d'habitatges

Parlament de Catalunya. 2023

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Ple ha donat via lliure aquest matí a la tramitació en lectura única de la proposició de llei de JxCat de mesures urgents davant les ocupacions il·legals d'habitatges. El PSC-Units, JxCat, Cs, el PPC i el diputat no adscrit han votat a favor d'aquesta tramitació exprés, mentre que ERC, Vox, la CUP i ECP ho han fet en contra. L'altra proposició sobre aquesta mateixa qüestió no s'ha arribat a votar perquè el grup proposant, Cs, l'ha retirat abans. El ple s'ha reprès aquest matí amb la primera sessió de control de l'any al Govern, centrada en la negociació dels pressupostos i les vagues que han començat avui.

Ocupacions il·legals
Un cop aprovada la tramitació exprés de la Proposició de llei d'adopció de mesures urgents enfront la inactivitat de la propietat en cas d'ocupació il·legal d'habitatge amb alteració de la convivència veïnal, presentada per JxcCat, els grups parlamentaris hi poden ara presentar esmenes, tant a la totalitat del text com a l'articulat, fins divendres al migdia, i el debat final es podria fer en la propera sessió plenària.

La iniciativa proposa modificar la Llei 18/2007, del dret a l'habitatge, i la Llei 5/2006, del llibre cinquè del Codi civil, relatiu als drets reals, a fi que tant els ajuntaments com les comunitats de veïns puguin requerir als grans tenidors que en el termini de trenta dies desallotgin pisos ocupats o on es duguin a terme activitats il·legals, contràries a la convivència normal de la comunitat o que malmetin o facin perillar l'immoble. La proposició estableix que en cas que aquest requeriment no sigui atès tant ajuntaments com comunitats de veïns han d'estar legitimats per sol·licitar el desallotjament i que els consistoris han de poder adquirir temporalment els habitatges desallotjats per destinar-los a polítiques públiques d'habitatge social.

En el debat hi han intervingut Marta Madrenas (JxCat), que ha presentat la iniciativa, Eva Candela (PSC-Units), Pau Morales (ERC), Sergio Macián (Vox), Montserrat Vinyets (CUP), Susanna Segovia (ECP), Anna Grau (Cs), Daniel Serrano (PPC) i el diputat no adscrit, Antonio Gallego.

El Ple ha fet després el debat de totalitat de l'altra iniciativa sobre ocupacions il·legals inclosa en l'ordre del dia, presentada per Cs. La iniciativa, però, no s'ha arribat a votar perquè el grup proposant l'ha retirat abans que la cambra en votés les emenes de retorn que hi havien presentat JxCat, ERC, la CUP i ECP.

En el debat d'aquesta segona proposició hi han intervingut Anna Grau (Cs), que l'ha presentat, Eva Candela (PSC-Units), Pau Morales (ERC), Glòria Freixa (JxCat), Sergio Macián (Vox), Montserrat Vinyets (CUP), Susanna Segovia (ECP), Daniel Serrano (PPC) i el diputat no adscrit.

Sessió de control
La negociació dels pressupostos de la Generalitat, les vagues convocades per mestres, metges i taxistes aquesta setmana i la cimera hispanofrancesa de dijous passat han centrat la sessió de control al president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Salvador Illa (PSC) ha preguntat al president sobre les negociacions dels pressupostos; Ernest Maragall (ERC), que en aquest ple s'acomiada com a diputat, li ha demanat quan creu que el país podrà disposar del nou pressupost; Albert Batet (JxCat), li ha preguntat com pensa continuar governant sense majoria per aprovar els pressupostos; Jéssica Albiach (ECP), si començarà a executar la partida de sanitat dels pressupostos mitjançant un decret llei; Ignacio Garriga (Vox), si els serveis públics seran una prioritat del Govern; Eulàlia Reguant (CUP), sobre els resultats de la cimera hispanofrancesa; Carlos Carrizosa (Cs), sobre el seu paper durant la cimera, i Alejandro Fernández (PPC), sobre el seu comportament en la cimera. Durant la sessió de control al president, la majoria de diputats de la CUP han marxat de l'hemicicle per sumar-se a les vagues, segons que ha explicat en el ple la presidenta del grup, Dolors Sabater.

D'altra banda, els consellers han respost les preguntes sobre els drets sexuals i reproductius de les dones, la regió d'emergències del Pirineu, els ajuts a les empreses culturals (PSC-Units), les accions del Departament d'Igualtat i Feminismes per garantir el dret d'empadronament, la nova convocatòria d'accés al Cos de Mossos d'Esquadra, el balanç de l'acció exterior del Govern (ERC), la situació dels serveis públics (CUP), la protecció dels mossos d'esquadra (Cs), la situació del sistema educatiu (PPC), la manca de pressupostos (Vox), l'acció exterior i la situació de l'ensenyament (JxCat).