Notícies

El primer ple de l'any i del nou període de sessions comença amb interpel·lacions als consellers

Dimarts, 24 de gener de 2023. Palau del Parlament

El primer ple de l'any i del nou període de sessions comença amb interpel·lacions als consellers

Parlament de Catalunya (Ramon Boadella). 2023

Vegeu la galeria d'imatges (31 imatge/s)

El primer ple de l'any i del nou període de sessions ha començat aquesta tarda amb la substanciació de les vuit primeres interpel·lacions als consellers incloses a l'ordre del dia. El ple es reprendrà demà, dimecres, a les nou del matí amb la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i s'allargarà fins dijous a la tarda amb la resta de punts de l'ordre del dia.

La vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha obert la sessió condemnant en nom de la cambra els dos darrers feminicidis a Catalunya i recordant també totes les dones assassinades per violència masclista l'any passat, tal com estableix el Protocol de dol del Parlament de Catalunya contra les violències masclistes.

D'altra banda, d'acord amb la Moció 111/XII, sobre les operacions de rescat a la Mediterrània i les polítiques d'acollida de migrants, la vicepresidenta ha informat que des de l'inici d'aquest 2023, segons les dades de l'Organització Internacional de les Migracions, quaranta-una persones han mort o desaparegut a la Mediterrània.

Abans de començar a substanciar els punts de l'ordre del dia, Vergés també ha donat la benvinguda a la nova diputada d'ERC, Margarida Feliu, que substitueix Chakir El Homrani, que va renunciar a l'escó.

Interpel·lacions
A continuació, La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha respost una interpel·lació sobre l'Estratègia catalana d'adaptació al canvi climàtic (ERC); la de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, n'ha respost dues, sobre la recuperació dels béns immatriculats per l'Església (CUP) i les polítiques de memòria democràtica (JxCat); el conseller de Salut, Manel Balcells, també dues, sobre la sostenibilitat del sistema sanitari (PSC-Units) i la decadència del sistema sanitari (Vox), i el d'Empresa i Treball, Roger Torrent, tres, sobre la seguretat al complex petroquímic (CUP), les mesures previstes per afrontar la inflació i els seus efectes sobre els consumidors (ECP) i els problemes de competitivitat de les empreses amb relació al preu de l'energia (JxCat).

Les dues interpel·lacions restants, sobre l'acció exterior del Govern (PSC-Units) i la política d'infraestructures (Cs), se substanciaran dijous al matí.