Notícies

La comissió d'investigació sobre el cas Pegasus aprova el pla de treball, amb una vuitantena de compareixences

Divendres, 20 de gener de 2023. Palau del Parlament

La comissió d'investigació sobre el cas Pegasus aprova el pla de treball, amb una vuitantena de compareixences

Parlament de Catalunya. 2023

Vegeu la galeria d'imatges (6 imatge/s)

La Comissió d'Investigació sobre l'Espionatge de Representants Polítics, Activistes, Periodistes i llurs Familiars per part del Regne d'Espanya amb els Programes Pegasus i Candiru ha aprovat avui el pla de treball, que inclou una vuitantena de compareixences, tres de les quals, les dels advocats Gonzalo Boye, Andreu Van den Eynde i Benet Salellas, en qualitat d'experts, ja s'han substanciat avui mateix.

La comissió, que presideix Josep Maria Jové, ha aprovat totes les propostes de compareixença i totes les sol·licituds de documentació presentades conjuntament per ERC, JxCat i la CUP, i també pràcticament totes les propostes de compareixença presentades pel PSC-Units, grup de què no n'ha acceptat dues, i per ECP, de què no n'ha acceptat una. La resta de grups no havia presentat cap proposta de pla de treball.

Entre les compareixences aprovades hi ha, entre d'altres, la del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez; la de l'expresident Mariano Rajoy; la de la ministra de Defensa, Margarita Robles; les d'altres ministres i d'exministres; les de comissaris de la Comissió Europea; les de membres de la comissió sobre l'espionatge amb Pegasus del Parlament Europeu; la de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont; la de la directora del CNI; les de representants de diversos cossos policials; la del fiscal general de l'Estat; les de representants de Citizen Lab i altres empreses tecnològiques, i la d'Edward Snowden.

La Comissió ha acordat que es reunirà com a mínim un cop al mes, normalment els divendres al matí. La durada prevista dels treballs és d'un any, i quan els hagi acabat la Comissió haurà de redactar un dictamen que en reculli les conclusions i que haurà de debatre el Ple.

La Comissió es va constituir el 21 de setembre després que la Mesa n'acordés la creació, que ERC, JxCat, la CUP i ECP van sol·licitar al maig.

A més de Jové (ERC), la Comissió la integren Albert Batet (JxCat), que n'és el vicepresident i que en la sessió d'avui ha estat substituït per Joaquim Jubert; Montserrat Vinyets (CUP), que n'és la secretària; Oscar Aparicio i Jordi Terrades (PSC-Units); Marta Vilalta (ERC), que avui ha estat substituïda per Jordi Orobitg; Josep Rius (JxCat); Sergio Macián i Alberto Tarradas (Vox), que avui no han assistit a la sessió; Xavier Pellicer (CUP), i Lucas Silvano Ferro (ECP). Cs i el PPC no hi han designat cap diputat.

Primeres compareixences
Un cop aprovat el pla de treball, avui ja han comparegut els advocats Gonzalo Boye, Andreu Van den Eynde i Benet Salellas. Abans de començar aquestes compareixences els diputats del PSC-Units han abandonat la sessió perquè consideren que el procediment per fer-les avui mateix no era correcte. El representant d'ECP també ha expressat la seva disconformitat en aquest sentit.