Notícies

El Ple aprova que el Parlament exerceixi el dret de petició davant el Parlament Europeu per l'espionatge amb el programa Pegasus

Dimecres, 23 de novembre de 2022. Palau del Parlament

El Ple aprova que el Parlament exerceixi el dret de petició davant el Parlament Europeu per l'espionatge amb el programa Pegasus

Parlament de Catalunya (Sergio Ramos Ladevesa). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Ple ha aprovat aquesta tarda que el Parlament exerceixi el dret de petició davant del Parlament Europeu per l'espionatge amb el programa Pegasus. La cambra ha aprovat la proposta de resolució en aquet sentit, presentada conjuntament per ERC, JxCat, la CUP i ECP, per majoria absoluta, amb 79 vots a favor, dels grups proposants, i 51 en contra, del PSC-Units, Vox, Cs i el PPC.

La proposta demana que el Parlament pugui comparèixer, com a part implicada, davant la Comissió de Peticions del Parlament Europeu a fi que l'eurocambra tracti de la "vulneració del dret europeu" en aquest cas i que diputats de la cambra catalana puguin comparèixer davant la comissió d'investigació del cas Pegasus de l'eurocambra en la sessió del 29 de novembre, en què analitzarà el cas de l'Estat espanyol.

El text, que s'ha tramitat pel procediment d'urgència extraordinària, adverteix que la regulació actual dels drets fonamentals dels ciutadans de la Unió Europea "no garanteix que els estats membres no vulnerin sistemàticament els drets dels seus ciutadans, en especial el secret de les comunicacions", i demana que la Unió Europea estableixi instruments de control per evitar "pràctiques abusives il·legals". A més, demana que la Comissió Europea faci una proposta legislativa que comporti la "prohibició total i immediata de l'ús del sistema Pegasus i de qualsevol altre de similar a la Unió Europea".

Un cop aprovada, la proposta es remetrà ara al Parlament Europeu, que haurà de decidir si dona audiència a la cambra catalana. Si ho fa, el Ple podrà designar tres diputats perquè hi compareguin.

Josep Rius (JxCat), Montserrat Vinyets (CUP), Susanna Segovia (ECP) i Jordi Orobitg (ERC) han presentat la iniciativa, mentre que Oscar Aparicio (PSC-Units), Alberto Tarradas (Vox), Ignacio Martín (Cs) i Alejandro Fernández (PPC) han intervingut per posicionar els seus grups.

Interpel·lacions
Aquesta tarda la cambra també substancia les tres darreres interpel·lacions al Govern de l'ordre del dia de la sessió plenària, sobre el desplegament de la Llei 17/2020, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista (ECP), l'abordatge de les violències sexuals (ERC) i l'accessibilitat al sistema de salut públic (PSC-Units).