Notícies

L'absolució de l'expresident Torrent i dels exmembres de la Mesa i la negociació pressupostària marquen l'inici del ple d'avui

La cambra ha fet aquest matí la sessió de control al Govern i ha rebutjat la proposició de llei de Cs sobre el trilingüisme a l'ensenyament

Dimecres, 23 de novembre de 2022. Palau del Parlament

L'absolució de l'expresident Torrent i els exmembres de la Mesa i la negociació pressupostària marquen l'inici del ple d'avui

Parlament de Catalunya (Sergio Ramos Ladevesa). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

L'absolució de l'expresident del Parlament Roger Torrent i de la resta d'antics membres de la Mesa acusats d'un delicte de desobediència s'ha conegut aquest matí mentre el Ple feia la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Pere Aragonès. Tant el president de la Generalitat com la vicepresidenta primera del Parlament en funcions de presidenta, Alba Vergés, han celebrat la sentència, i part de la cambra ha aplaudit dempeus Torrent, actual conseller d'Empresa i Treball, que assistia a la sessió plenària assegut al banc del Govern.

A més de la sessió de control al Govern i al president, amb la negociació pressupostària com un dels temes centrals, la cambra també ha fet aquest matí el debat de totalitat de la proposició de llei de Cs sobre l'ensenyament trilingüe, que ha rebutjat, i ha designat tres nous membres del Comitè d'Experts sobre Canvi Climàtic.

"Bona notícia per a la democràcia"
En fer-se pública la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que absol Torrent i els exmembres de la Mesa Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado, acusats de desobediència per la tramitació, l'any 2019, d'iniciatives parlamentàries sobre la monarquia i l'autodeterminació, Vergés ha pres la paraula per fer-se ressò de la notícia, cosa que ha desencadenat aplaudiments de part de l'hemicicle i de tots els membres del Govern, encapçalats per Aragonès.

"És una bona notícia per als membres de la Mesa, per a aquesta cambra i també per a la democràcia", ha remarcat Vergés. La vicepresidenta ha emfasitzat així mateix que els encausats han estat jutjats "per haver permès el lliure debat parlamentari en aquest hemicicle", i en aquest sentit ha qualificat d'"inacceptable" "aquesta judicialització de la política de què han estat víctimes per exercir els seus drets i els drets de totes i tots". "Aquest Parlament ha de ser el baluard de la democràcia del nostre país, una garantia que preservi els drets dels i les diputades d'expressar-se lliurement", ha conclòs la vicepresidenta.

El president de la Generalitat també s'ha volgut sumar, abans de començar a respondre les preguntes de la sessió de control, a l'"alegria dels membres de la cambra per l'absolució". "Parlar sobre autodeterminació i sobre monarquia en aquest parlament no és cap delicte", ha asseverat, i ha afegit que "l'U d'Octubre tampoc no va ser cap delicte, i per tant estic convençut que també guanyarem aquesta batalla".

Sessió de control
El ple, que va començar ahir a la tarda, s'ha reprès aquest matí amb la sessió de control, en què el president Aragonès ha respost les preguntes que li han formulat Salvador Illa (PSC-Units), sobre la negociació dels pressupostos de la Generalitat per al 2023; Marta Vilalta (ERC), sobre les empreses estrangeres a Catalunya; Albert Batet (JxCat), sobre el suport parlamentari amb què compta el Govern i sobre la situació del català; Ignacio Garriga (Vox), sobre la supressió del delicte de sedició i la reforma del de malversació; Eulàlia Reguant (CUP), també sobre la reforma del Codi penal amb relació a l'eliminació del delicte de sedició; Jéssica Albiach (ECP), sobre la sanitat pública; Carlos Carrizosa (Cs), sobre els suports del Govern per aprovar les seves iniciatives, i Alejandro Fernández (PPC), sobre l'economia.

Els consellers han respost les preguntes dels grups sobre les prioritats en matèria de turisme, les mesures per afrontar l'increment del preu de l'energia, el projecte Hard Rock al Camp de Tarragona (PSC-Units), la política industrial, els atacs bèl·lics al Kurdistan, la tasca del Cos de Mossos d'Esquadra a Barcelona (ERC), les polítiques per erradicar la violència contra les dones, el criteri per a l'organització d'actes a les delegacions a l'exterior, les polítiques al Pirineu (JxCat), el compliment dels compromisos adquirits en matèria de salut (Vox), el sistema de salut (CUP), l'impuls de les polítiques de mobilitat sostenible (ECP), la despesa sanitària (Cs) i les modificacions legislatives en matèria de dret civil (PPC).

Ensenyament trilingüe
La cambra ha rebutjat la proposició de llei de Cs per implantar un programa d'alternança de tres llengües en l'ensenyament i un altre de capacitació intensiva en anglès per als docents, ja que ha aprovat les esmenes a la totalitat que hi havien presentat el PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP i ECP. Les esmenes han obtingut 110 vots a favor, d'aquests grups, 16 en contra, de Vox, Cs, el PPC i el diputat no adscrit, i 2 abstencions, de dos diputats de Vox.

Ignacio Martín (Cs) ha presentat la iniciativa, que proposava establir un sistema d'ensenyament trilingüe en català, castellà i anglès amb totes tres llengües com a vehiculars, i en representació de la resta de grups han intervingut en el debat Esther Niubó (PSC-Units), Mònica Palacín (ERC), Judith Toronjo (JxCat), Manuel Jesús Acosta (Vox), Nogay Ndiaye (CUP), Jessica González (ECP) i Lorena Roldán (PPC).

Nous membres del Comitè d'Experts sobre Canvi Climàtic
Aquest matí el Ple també ha designat Jordi Solé, Carme Garcia i Olga Margalef membres del Comitè d'Experts sobre Canvi Climàtic. Tots tres van ser proposats conjuntament pel PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP i ECP per cobrir les vacants en aquest òrgan, i han obtingut 115 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat, CUP, ECP i Cs), 8 en contra (Vox) i 1 abstenció (diputat no adscrit), de manera que han assolit el suport de les tres cinquenes parts de la cambra necessari per ser designats.

Mesa i Junta de Portaveus
Abans de la represa del ple aquest matí, la Mesa s'ha reunit per tractar de la petició de Cs perquè s'apliqués l'article 25.4 del Reglament, relatiu a la suspensió de drets i deures dels diputats, a Josep Maria Jové i Josep Lluís Salvadó (ERC). El màxim òrgan de govern de la cambra ha rebutjat la petició per majoria, ja que considera que "no es dona el supòsit de fet habilitant" per aplicar aquest article.

Així mateix, s'ha reunit la Junta de Portaveus, que ha aprovat la Declaració amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, signada per tots els grups excepte Vox.