Notícies

La Junta de Portaveus dona suport a Mohamed Said Badaoui i condemna els atacs turcs al nord i l'est de Síria en dues declaracions

Dimecres, 19 d'octubre de 2022. Palau del Parlament

La Junta de Portaveus dona suport a Mohamed Said Badaoui i condemna els atacs turcs al nord i l'est de Síria en dues declaracions

Parlament de Catalunya (Francesc Xavier Subias Salvó). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (4 imatge/s)

En la sessió plenària d'avui s'han llegit dues declaracions de la Junta de Portaveus, una de suport a Mohamed Said Badaoui, veí de Reus i activista de la comunitat islàmica a Catalunya, detingut ahir per la Policia Nacional espanyola, i una altra de suport al territori de l'Administració Autònoma del Nord i l'Est de Síria. Tots dos textos són signats pels portaveus d'ERC, JxCat, la CUP i ECP.

En la declaració de suport a Mohamed Said Badaoui, que han llegit els secretaris segon i tercer, Aurora Madaula i Carles Riera, la Junta de Portaveus considera que aquest és "un altre cas de repressió política i islamofòbia per part de l'Estat espanyol, aquest cop mitjançant la llei d'estrangeria" i que el procediment d'expulsió és "irregular", ja que és acusat "sense proves".

Així mateix, el text insta la Generalitat a "activar totes les eines administratives, jurídiques i democràtiques per vetllar pel respecte dels drets fonamentals de Mohamed Said Badaoui i totes les altres persones represaliades pels processos opacs derivats de la llei d'estrangeria", i en aquest sentit recorda les resolucions aprovades pel Parlament amb relació a aquesta llei i reitera l'exigència que es derogui.

Suport al poble sirià
En la declaració de suport al territori del nord i l'est de Síria, que ha llegit el secretari quart, Ruben Wagensberg, la Junta de Portaveus condemna els atacs turcs en aquestes regions, demana a Turquia que aturi qualsevol operació militar al territori, fa una crida als governs i les organitzacions internacionals perquè prenguin mesures contra la violació del dret internacional i exigeix que s'aturi el proveïment de material d'Espanya a Turquia i que es retirin de la zona els soldats i les bateries antiaèries. El text també insta a promoure solucions polítiques que respectin l'autodeterminació dels pobles del nord i l'est de Síria.

El Parlament es compromet a fer arribar aquests acords al ministeri espanyol competent, a l'ambaixada de Turquia i al consolat de Turquia a Catalunya.

Totes dues declaracions han estat acordades en una reunió extraordinària de la Junta de Portaveus demanada a l'inici del ple per ERC i la CUP i que s'ha fet després de la compareixença del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per explicar els canvis en el Govern.