Notícies

El Parlament farà dimarts i divendres el segon debat de política general de la legislatura

El president de la Generalitat obrirà el debat dimarts a les 11.30 h

Dijous, 22 de setembre de 2022. Palau del Parlament

El president Aragonès intervenint en el darrer debat de política general, el setembre de l'any passat

Parlament de Catalunya. 2021

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Parlament farà dimarts i divendres de la setmana que ve, 27 i 30 de setembre, el segon debat de política general d'aquesta legislatura. El debat començarà dimarts a les 11.30 hores amb la intervenció del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i continuarà tot el dia amb les dels representants dels grups parlamentaris i les respostes del president. El ple es reprendrà divendres a les 11 hores amb el debat i les votacions de les propostes de resolució que presentin els grups. Dimecres i dijous no hi haurà sessió plenària.

La vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha convocat avui aquest ple del debat sobre l'orientació política general del Govern, una sessió específica que es fa al començament del període de sessions que s'obre al setembre i que habitualment marca l'inici de les sessions plenàries del curs parlamentari.

Aquest serà el trenta-sisè debat de política general des del restabliment del Parlament el 1980 i el segon que afronta Aragonès al capdavant de l'executiu. També és el primer ple que la cambra fa després de la suspensió dels drets com a diputada de Laura Borràs i de les seves atribucions com a presidenta.

Desenvolupament del debat
El president de la Generalitat obrirà el debat dimarts, dia 27, a les 11.30 hores amb una primera intervenció sense límit de temps. Després, la sessió se suspendrà fins a les 15 hores, moment que es reprendrà amb el torn dels grups, que intervindran seguint l'ordre de major a menor representació, acabant, però, amb els dos dels partits que formen l'executiu. Així, els grups intervindran per aquest ordre: PSC-Units, Vox, CUP, ECP, Cs, PPC, JxCat i ERC. Cadascun disposarà d'un primer torn de trenta minuts, i el president els podrà respondre un per un o conjuntament, obrint en tot cas un torn de rèplica dels grups.

Acabat el debat, el ple se suspendrà i s'obrirà un termini fins dimecres a les 9.30 hores perquè els grups presentin al registre les seves propostes de resolució. Cadascun en podrà presentar un màxim de quinze, i després la Mesa haurà de tractar de la seva admissió a tràmit. Les propostes han de ser congruents amb el debat i no poden significar una moció de censura. Posteriorment, s'obrirà un nou termini fins dijous a les 12 hores perquè els grups presentin propostes transaccionals, de què la Mesa també haurà de tractar després l'admissió a tràmit.

El ple es reprendrà divendres, dia 30, a les 11 hores perquè la cambra debati i voti les propostes de resolució. Cada grup tindrà un torn de deu minuts per exposar les seves davant el Ple i posicionar-se sobre les de la resta, i finalment la cambra les votarà totes. Les propostes de cada grup es poden votar conjuntament o una per una. En cap cas, però, no es pot demanar la votació separada d'una part, un paràgraf o un incís d'una proposta.

Trenta-cinc debats des del 1980
El Parlament ha fet fins ara trenta-cinc debats de política general des del 1980. Amb Jordi Pujol com a president de la Generalitat se'n van fer vint-i-un; amb Pasqual Maragall, dos; amb José Montilla, tres; amb Artur Mas, quatre; amb Carles Puigdemont, un; amb Quim Torra, tres, i amb Aragonès, un.

Enguany el debat es podrà tornar a fer amb l'hemicicle ple, després que els dos anteriors, el primer d'Aragonès, el 2021, i l'últim de Torra, el 2020, es fessin amb formats reduïts a causa de la Covid-19, amb un nombre limitat de diputats dins el saló de sessions, adaptat en cada cas a la situació de la pandèmia i les recomanacions sanitàries del moment.