Notícies

Entitats a favor de la pau al País Basc reben el Premi ICIP en un acte al Parlament

Dimecres, 21 de setembre de 2022. Palau del Parlament

Entitats a favor de la pau al País Basc reben el Premi ICIP en un acte al Parlament

Parlament de Catalunya (Sergio Ramos Ladevesa). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (16 imatge/s)

El Parlament ha acollit aquesta tarda l'acte de lliurament del Premi ICIP Construcció de Pau a una vintena d'iniciatives de la societat civil del País Basc que han contribuït a l'avenç de la pau, la fi de la violència i la creació de nous marcs de convivència i reconciliació. La vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha presidit l'acte, que s'ha fet coincidint amb el Dia Internacional de la Pau.

El premi, que atorga l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), reconeix enguany, una dècada després de la fi d'ETA, la tasca d'una vintena de moviments socials a favor de la pau al País Basc, alguns ja dissolts, com Gesto Por la Paz, Elkarri o Lokarri, i d'altres de vigents, com Gernika Gogoratuz, el Foro Social Permanente, la Fundación Baketik, Bakeola EDE Fundación o el Foro de Asociaciones de Educación en Derechos Humanos y por la Paz. Així mateix, en aquesta edició el premi reconeix experiències de diàleg protagonitzades per les víctimes, com ara Memorialab, programa de participació ciutadana per a la construcció social de la memòria al País Basc, o les trobades restauratives entre presos i víctimes.

En l'acte hi han intervingut, a més de Vergés, el president de l'ICIP, Xavier Masllorens, i el politòleg i periodista Jordi Armadans, que ha fet la glossa dels premiats. En nom de les entitats i iniciatives distingides han pres la paraula la directora de Gernika Gogoratuz, María Oianguren, i Eneko Calle, portaveu de Foro Social Permanente.

Vergés, que ha clos l'acte, ha destacat la "valentia" en "moments difícils" de les entitats premiades, que "han sabut treballar conjuntament per donar una solució democràtica" al conflicte basc i que "encara ho fan per resoldre el que queda pendent amb el mateix compromís", i ha remarcat que el premi ho és per a "tota la societat basca, que mostra com cada procés és diferent i complex i que els camins de construcció de la pau i la resolució de conflictes no estan escrits". La vicepresidenta ha recordat també que "a Catalunya el conflicte polític sempre ha trobat la implicació i la resposta de la societat civil, de la política i de les institucions sobre la base de la democràcia i els drets humans", i ha assegurat que avui "ens sentim acompanyats per l'experiència que aporteu i els aprenentatges que en podem extreure".

Masllorens ha destacat la tasca "titànica" de les entitats avui reconegudes, "que van decidir apostar per iniciatives que construeixen ponts", una tasca, ha explicat, "incompresa i criticada sovint per sectors que es creuen en la veritat absoluta". Així mateix, ha destacat que "la pau no arriba amb el silenci de les armes", i en aquest sentit ha assegurat que entitats com les distingides avui són "fonamentals per a una pau concreta". El president de l'ICIP ha volgut també recordar que en aquest moment al món hi ha més de trenta conflictes violents, i ha advertit que "avui més que mai necessitem qui defensi els drets de tothom i la dignitat humana".

En la glossa, Armadans ha posat en valor "l'activisme difícil i dur però imprescindible" de les entitats i els moviments socials premiats, conformat, ha dit, per "persones diverses i plurals que no sempre heu coincidit però que heu compartit i fet juntes el camí per a la pau" recordant "coses essencials com que la violència, a més de criminal, és absurda, que l'odi només destrueix, que els drets humans no són un problema, sinó una solució, que el terror no es combat amb un altre terror i que només el compromís amb la pau és motor de canvi i llavor de futur". El politòleg ha reflexionat també sobre el desconeixement o la desconnexió actual sobre el "problema basc", que, en part, ha afirmat, és "positiu i signe del gran canvi que hem viscut", però ha recordat el "patiment humà, que no podem fer desaparèixer" i que hauria de servir, ha explicat, per "treure lliçons" i no caure mai més en l'"espiral de l'odi" i en l'oblit que sovint pateixen els activistes per la pau, dels quals ha volgut reivindicar "la veu, l'experiència i el testimoniatge".

Finalment, Oianguren i Calle han pres la paraula per agrair el premi en nom de la societat civil i els col·lectius premiats que han contribuït a la pacificació d'un procés "que encara no ha acabat" i del qual "encara queden molts nusos per desfer", com el "reconeixement de totes les víctimes" o el fet que "tots els relats puguin ser explicats amb honestedat". Així mateix, han destacat la capacitat de la societat basca de "teixir confiances i ponts", i han remarcat la necessitat que les institucions públiques "promoguin la pau i la memòria democràtica". Oianguren també ha volgut recordar que "mentre rebem aquest premi la cultura de la violència i el bel·licisme segueixen sent la forma hegemònica de resolució de conflictes", i ha apostat pel "pensament crític" per buscar alternatives als conflictes originats per la desigualtat, la pobresa, les migracions o els problemes derivats del canvi climàtic.

A més d'Oianguren i Calle, han pujat a l'escenari a recollir el premi Susana Harillo, educadora i activista que va ser membre de la coordinadora Gesto por la Paz; Paul Ríos, membre del moviment social Elkarri i coordinador de Lokarri, xarxa ciutadana pel diàleg i l'acord; Iratxe Momoitio, directora de la Fundación Museo de la Paz de Gernika; Alex Carrascosa, impulsor de BatzArt, assemblea creativa de suport al diàleg i la democràcia participativa; Aitziber Blanco, facilitadora del Foro Ciudadano por la Convivencia de San Sebastián; Iñigo Retolaza, facilitador de les iniciatives de diàleg social i de memòria Memorialab i Afaloste; Maider Maraña, directora de la Fundación Baketik; Marlen Eizagirre, de la xarxa de dones per la pau i la convivència de la Universitat del País Basc; Agus Hernan, coordinador del Foro Social Permanente; Maider Goirizelaia i Rocío Salazar, consultors de Bakeola EDE Fundación; Jone Goirizelaia i Ainhoa Aznárez, del col·lectiu Ahotsak, de dones polítiques, sindicalistes, feministes, activistes i agents per la pau i la reconciliació, i Patxi Zubiaur i Anna León, president i coordinadora del Foro de Asociaciones de Educación en Derechos Humanos y por la Paz.

A l'acte hi han assistit els secretaris de la Mesa Aurora Madaula i Carles Riera; la presidenta suspesa, Laura Borràs; la presidenta del grup de la CUP, Dolors Sabater; les portaveus dels grups d'ERC, Marta Vilalta, JxCat, Mònica Sales, i ECP, Susanna Segovia; altres diputats, i membres de la Junta Directiva de l'ICIP.