Notícies

El Parlament rep la Flama del Canigó amb un acte institucional a la façana del palau

Dijous, 23 de juny de 2022. Palau del Parlament

El Parlament rep la Flama del Canigó amb un acte institucional a la façana del palau

Parlament de Catalunya (Ramon Boadella). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (23 imatge/s)

La Flama del Canigó ha arribat aquest matí un any més al Parlament, que l'ha rebuda amb un acte institucional a la façana del palau. La presidenta, Laura Borràs, ha encès els quinqués que recorreran el país per encendre les fogueres de la nit de la Sant Joan. A l'acte hi han assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró.

La presidenta ha explicat que la flama "reivindica aquest poder renovador del foc i alhora il·lustra l'esperit de pervivència incombustible d'un poble en combustió, que continua caminant ferm i decidit". En la seva intervenció, Borràs, que ha citat autors d'arreu dels Països Catalans, ha fet una defensa del català i ha assegurat que "la llengua és el nervi de la nació, i, lluny del supremacisme d'altres patriotismes, la identitat dels catalans s'expressa amb un simple gest d'adhesió". En aquest punt ha remarcat que "per això la llengua és el flanc on es dirigeixen la majoria d'atacs que rebem".

La flama ha arribat al Parlament a les onze del matí acompanyada de la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona, dels voluntaris en representació dels Països Catalans, dels geganters de Parets del Vallès i els geganters i grallers de Casablanca, de Sant Boi de Llobregat.

Després de Borràs, ha intervingut el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, que ha explicat que "la flama vertebra el nostre imaginari compartit i és testimoni del passat, present i futur d'un poble determinat a viure en plenitud" i que "persisteix gràcies a una cadena de compromisos que avui és imprescindible per salvar la llengua", especialment, ha asseverat, amb un estat que "desplega tota la seva maquinària per atacar la llengua".

A continuació, ha pres la paraula Eliseu Climent, expresident d'Acció Cultural del País Valencià, que ha llegit el missatge de la flama d'enguany, al voltant de la defensa del català: "De llengua, en tenim una, nacional i innegociable, la que ens uneix i ens identifica, el català de base que fonamenta la nostra cultura, que vehicula les nostres idees, que dona forma als nostres ideals". El missatge explicita així mateix que "som un poble incombustible que forja pas a pas, obstinadament, el seu propi futur".

Acabats els parlaments, la presidenta ha encès els quinqués acompanyada d'una representació dels voluntaris que repartiran la flama per tot el territori. L'acte ha acabat amb les actuacions dels gegants de Parets del Vallès, tabalers, el Drac Rubricatus, el Gegantó Fadrí i els grallers de Casablanca.

A l'acte hi han assistit, a més d'Aragonès i Puigneró, la vicepresidenta primera de la cambra, Alba Vergés, el secretari tercer, Carles Riera, i diputats de diversos grups parlamentaris.