Notícies

El Parlament inaugura una exposició per commemorar el trentè aniversari de l'autogovern d'Aran

Dimecres, 22 de juny de 2022. Palau del Parlament

El Parlament inaugura una exposició per commemorar el trentè aniversari de l'autogovern d'Aran

Parlament de Catalunya (Sergi Panizo Heredia). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (17 imatge/s)

La presidenta, Laura Borràs, i la síndica d'Aran, Maria Vergés, han inaugurat aquest migdia l'exposició "Conselh Generau d'Aran, 30 ans d'autogovèrn". Amb l'exposició, que es podrà veure durant quinze dies a l'auditori del Palau del Parlament i repassa les particularitats i la història de l'autogovern aranès, la cambra commemora els trenta anys del restabliment del Consell General d'Aran.

En un acte a l'auditori després de visitar l'exposició, la presidenta ha assegurat que el reconeixement de la singularitat d'Aran i de la "nostra diversitat" ha guiat sempre el Parlament. En aquest punt, ha insistit en el compromís de la cambra perquè els aranesos siguin "coneguts i reconeguts". Borràs ha recordat també que aquesta legislatura el Parlament ha impulsat l'Oficina d'Aran, i a l'últim ha admès que les dues lleis específicament dirigides a Aran "no s'han desplegat com caldria", motiu pel qual "és necessària una posada a punt" en aquest sentit.

La síndica ha advertit que la llei del règim especial d'Aran només s'ha desplegat el 30% i que la llei de l'occità encara no ha començat a aplicar-se, punt en què ha alertat de la situació de l'aranès, que "es mor en aquests moments". Vergés ha agraït que amb l'exposició un "bocí" d'Aran sigui aquests dies al Parlament, i ha explicat que, a més de les reivindicacions, el territori vol oferir també "pedagogia, vies de diàleg i col·laboració institucional".

Abans de l'acte, a què han assistit el secretaris primer, segon i tercer, Ferran Pedret, Aurora Madaula i Carles Riera, i altres diputats de diversos grups, la presidenta i la Mesa han rebut els membres del Consell General d'Aran al despatx d'audiències, on la síndica ha signat al llibre d'honor del Parlament. Borràs ha lliurat a Vergés el llibre 'Constitucions de Catalunya', un incunable del 1495, mentre que la síndica ha lliurat a la presidenta una imatge de l''armari des privilègis o des sies claus' i un llibre d'il·lustracions d'Aran de Ricard Novell.

L'exposició repassa la història d'Aran, del seu entorn i de l'aranès, i s'hi mostren dues peces històriques pertanyents al Museu de la Vall d'Aran: el 'galin reiau', un recipient del segle XII amb la mesura del gra conreat, que simbolitza la protecció de la vall per part del la Corona d'Aragó, i una bossa amb 'redolins', unes boles de fusta dins les quals s'hi posaven les paperetes amb els noms de les persones que optaven a l'elecció per als càrrecs de govern d'Aran i que al seu torn es posaven dins una bossa.