Notícies

El Parlament elegirà la setmana vinent la nova síndica de greuges i validarà el decret llei sobre projectes lingüístics a les escoles

Dimarts, 21 de juny de 2022. Palau del Parlament

El Ple elegirà la setmana vinent la nova síndica de greuges i validarà el decret llei sobre projectes lingüístics a les escoles

Parlament de Catalunya. 2022

Vegeu la galeria d'imatges (2 imatge/s)

El Ple, en la sessió que començarà dimarts de la setmana vinent a la tarda i acabarà dijous al vespre, votarà si elegeix Esther Giménez-Salinas nova síndica de greuges, segons que han acordat aquest matí la Mesa i la Junta de Portaveus. L'ordre del dia de la sessió plenària inclou també el debat i la votació per validar el decret llei sobre projectes lingüístics a les escoles i la sessió de control, que començarà dimecres a les nou del matí.

L'elecció de Giménez-Salinas requereix una majoria de tres cinquenes parts. La candidata, proposada conjuntament pel PSC-Units, ERC i JxCat, substituirà, si el Ple l'elegeix, Rafael Ribó, el mandat del qual va finir el 2019.

El Decret 6/2022, del 30 de maig, pel qual es fixen els criteris aplicables a l'elaboració, l'aprovació, la validació i la revisió dels projectes lingüístics dels centres educatius, arriba al Ple després que el Consell de Garanties Estatutàries hagi dictaminat, a petició de Vox, Cs i el PPC, que s'ajusta a l'Estatut i a la constitució espanyola.

El Ple farà també el debat final de la proposta d'ERC, JxCat, la CUP i ECP per presentar a la Mesa del Congrés dels Diputats la Proposició de llei de garantia del servei de caixer automàtic en els municipis en risc d'exclusió financera i de garantia en l'accés als serveis bancaris. La cambra va acordar en el darrer ple que la iniciativa es trametés pel procediment de lectura única, de manera que en aquesta pròxima sessió podrà fer ja el debat i la votació finals del text i de les esmenes presentades.

La cambra farà així mateix els debats de totalitat de dues proposicions de llei, una d'ECP per modificar de la Llei 14/2017, del 20 de juliol, de la renda garantida de ciutadania, i una altra del PSC-Units per modificar la Llei 20/2009, de prevenció i control ambiental de les activitats, que té per objecte regular la cuina industrial vinculada a la venda a distància de plats preparats. Totes dues iniciatives tenen una esmena de retorn conjunta d'ERC i JxCat.

L'ordre del dia inclou a més onze interpel·lacions dels grups parlamentaris als consellers i el debat i la votació de vuit mocions.

Reunió de la Mesa
D'altra banda, la Mesa ha admès a tràmit el Decret llei 7/2022, del 14 de juny, de modificació del Decret llei 10/2019, del 28 de maig, del procediment d'integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat, i també ha pres coneixement del recurs d'empara presentat per Pau Juvillà al Tribunal Constitucional amb relació a l'acord pel qual va ser donat de baixa com a diputat.

En la reunió d'aquest matí, el màxim òrgan de govern del Parlament també ha decidit obrir un altre període de negociació amb els treballadors de la cambra per arribar a un nou acord sobre la millora de les condicions laborals abans de l'11 de juliol. Aquestes noves negociacions arriben després que la Mesa retirés de l'ordre del dia de la sessió de la Comissió d'Afers Institucionals de dijous la modificació dels Estatuts de règim i govern interior per incorporar-hi les reduccions de jornada i les excedències voluntàries incentivades a partir dels seixanta anys.

El lletrat major, Miquel Palomares, ha assistit a les reunions de la Mesa i de la Junta de Portaveus assumint les funcions de secretari general.