Notícies

El Parlament dictamina la idoneïtat d'Esther Giménez-Salinas per ser síndica de greuges

Dimarts, 21 de juny de 2022. Palau del Parlament

El Parlament dictamina la idoneïtat d'Esther Giménez-Salinas per ser síndica de greuges

Parlament de Catalunya. 2022

Vegeu la galeria d'imatges (5 imatge/s)

La Comissió del Síndic de Greuges ha dictaminat aquest matí la idoneïtat d'Esther Giménez-Salinas per ser síndica de greuges i que no hi ha cap causa d'incompatibilitat que afecti la candidata. La comissió ha aprovat el dictamen amb els vots a favor del PSC-Units, ERC i JxCat i els contraris de Vox, la CUP, ECP i Cs.

La sessió de la comissió ha començat amb la compareixença de la candidata, llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona, exvocal del Consell General del Poder Judicial i exrectora de la Universitat Ramon Llull.

Giménez-Salinas s'ha marcat com a objectiu guanyar-se l'"estima dels ciutadans" posant-los "al centre" i relacionant-s'hi amb "proximitat", i ha destacat com a línies prioritàries de treball, entre d'altres, la protecció de la infància i el feminisme. Així mateix, ha celebrat l'ampli acord entorn de la seva candidatura, ha assegurat que no és la candidata "de ningú" i ha desitjat que d'aquí a sis anys, quan acabarà el seu mandat, els membres de la comissió "pensin que va ser encertada la decisió" de triar-la.

Al final de la sessió, la comissió ha votat el dictamen, que recull la idoneïtat de la candidata per al càrrec i que no està afectada per cap causa d'incompatibilitat establerta per la llei del Síndic de Greuges. La comissió ha aprovat el text per 12 vots a favor (PSC-Units, ERC i JxCat), els grups que van proposar la candidata, i 4 en contra (Vox, CUP, ECP i Cs). La comissió traslladarà ara la decisió a la Mesa, l'òrgan a què correspon proposar un candidat al Ple.

El Ple, en una sessió convocada amb aquest únic punt, haurà d'elegir la nova síndica per una majoria de tres cinquenes parts, és a dir, amb el vot favorable de vuitanta-un diputats. Si la candidata no assoleix aquest suport, s'obrirà un termini d'un mes perquè els grups parlamentaris presentin noves candidatures i el procediment es reiniciarà. Els síndics no es poden reelegir, i els seus mandats són de sis anys des de la data que són elegits pel Parlament.