Notícies

L'Administració Oberta de Catalunya celebra "20 anys fent país digital" en un acte al Parlament

Dimarts, 14 de juny de 2022. Palau del Parlament

L'Administració Oberta de Catalunya celebra "20 anys fent país digital" en un acte al Parlament

Parlament de Catalunya. 2022

Vegeu la galeria d'imatges (11 imatge/s)

El Parlament ha acollit aquesta tarda l'acte "20 anys fent país digital", de commemoració del vintè aniversari del Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC). La presidenta, Laura Borràs, el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i el president de Localret, Jaume Oliveras, han destacat la importància de l'Administració digital per oferir un millor servei a la ciutadania.

També han intervingut en la commemoració la directora gerent de l'AOC, Àstrid Desset, i l'exdirector Joan Anton Olivares, en representació de tots els exdirectors. Tots dos han fet balanç de la feina feta les dues darreres dècades per l'ens i han abordat els reptes de futur. També hi ha participat Xavier Marcet, expert en innovació estratègica i president de Lead to Change, amb una ponència en format telemàtic. Finalment, en el decurs de l'acte s'ha fet una demostració del projecte de metavers català, el CatVers, del Centre Blockchain de Catalunya.

L'AOC té per objecte impulsar la transformació digital de les administracions catalanes. Va néixer el 2002 arran del Pacte per a la promoció i el desenvolupament de la societat de la informació a les administracions públiques catalanes, signat al Parlament el 23 de juliol de 2001 pels presidents de tots els grups parlamentaris, el Govern i els governs locals, representats per Localret.

Al servei de la ciutadania
En la cloenda de l'acte, la presidenta ha posat en valor els "projectes de país amb visió innovadora", i ha destacat la importància d'una administració moderna, que "ha d'estar al servei de la ciutadania", donar-li "solucions" i estimular "la seva participació". Borràs ha defensat també la necessitat d'utilitzar la tecnologia amb aquesta finalitat, i s'ha referit al "salt qualitatiu" que en aquest sentit va fer l'Administració durant la pandèmia de covid.

Puigneró també s'ha referit a la importància de les tecnologies i dels seus professionals per donar "serveis de qualitat" i perquè "el país vagi endavant fins i tot en situacions de pandèmia". Així mateix, ha explicat que la digitalització consisteix a "repensar el govern i la governança" i a "reinventar els serveis públics", i ha defensat que cal "donar eines al ciutadà" amb una administració que garanteixi l'accés als serveis, la privacitat i la seguretat.

Oliveras s'ha referit a l'AOC com un "element indispensable" per al dia a dia dels ajuntaments, ha posat en valor la "singularitat" d'entitats com aquest consorci i el mateix Localret i ha destacat la importància dels avenços tecnològics "per donar el millor servei a la ciutadania" i de la "complicitat institucional per portar endavant projectes de país".

La comunicadora Elisabet Carnicé ha conduït l'acte, en el decurs del qual la soprano Tània Matas ha fet diverses actuacions musicals.