Notícies

Via lliure perquè continuï la tramitació del Projecte de llei del Pla estadístic de Catalunya 2023-2028

Dimecres, 11 de maig de 2022. Palau del Parlament

Via lliure perquè continuï la tramitació del Projecte de llei del Pla estadístic de Catalunya 2023-2028

Parlament de Catalunya (Ramon Boadella). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Projecte de llei del Pla estadístic de Catalunya 2023-2028 i de modificació de la Llei 23/1998, del 30 de desembre, d'estadística de Catalunya, continuarà la tramitació parlamentària després que aquesta tarda ha superat el debat de totalitat al ple sense que cap grup parlamentari no hi hagi presentat cap esmena de retorn.

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha presentat el projecte, que ara continuarà la tramitació en ponència i comissió abans que torni al Ple perquè en faci el debat i la votació finals.

En nom dels grups han intervingut en el debat Jordi Riba (PSC-Units), Andrés Bello (Vox), Eulàlia Reguant (CUP), Joan Carles Gallego (ECP), Ignacio Martín (Cs), Joan Canadell (JxCat) i Juli Fernàndez (ERC).

Aquest és el setè pla que tramita el Parlament i tindrà una vigència de set anys, a diferència del que passava fins ara, que s'aprovaven per a quatre. El text té per objectiu "potenciar el paper i la qualitat de l'estadística oficial" i "convertir l'Institut Estadístic de Catalunya en un node estratègic d'informació, també al servei de la recerca científica". Amb aquesta finalitat, li atribueix la funció de dissenyar estàndards en totes les operacions de l'estadística oficial de Catalunya perquè se'n garanteixi la qualitat i la comparabilitat, i també mecanismes de col·laboració per facilitar l'accés a dades privades amb fins estadístics. A més, preveu que els òrgans estadístics puguin accedir als arxius administratius, inclosos els tributaris, amb finalitats exclusivament estadístiques.

El Ple també ha debatut i votat aquesta tarda la primera moció de l'ordre del dia, sobre les mesures per minimitzar les conseqüències de les crisis econòmica i social que pateixen els catalans (Vox), que ha estat íntegrament rebutjada.

Així mateix, la cambra ha fet les dues darreres interpel·lacions als consellers, sobre la necessitat d'abordar el fenomen de les criptomonedes (ECP) i l'atenció a les víctimes del delicte (JxCat).

La sessió es reprendrà demà, dijous, a les nou del matí amb els debats i les votacions de les vuit mocions restants, i, a l'últim, la cambra debatrà i votarà les propostes de resolució que presentin els grups arran del debat sobre l'emancipació juvenil fet aquest matí.