Notícies

El Ple inicia el debat específic sobre l'emancipació juvenil

Dimecres, 11 de maig de 2022. Palau del Parlament

La presidenta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya intervenint en el debat

Parlament de Catalunya (Ramon Boadella). 2022

Vegeu la galeria d'imatges (1 imatge/s)

El Ple ha començat aquest matí el debat específic sobre l'emancipació juvenil amb les intervencions del Govern, dels grups parlamentaris i del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. Demà a la tarda la cambra debatrà i votarà les propostes de resolució que presentin els grups arran del debat. El ple s'ha reprès aquest matí amb la sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, Pere Aragonès.

El debat sobre l'emancipació juvenil, sol·licitat pel PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP i ECP, ha començat amb la intervenció, en representació d'aquests grups proposants, de Mireia Dionisio (PSC-Units), Basha Changue (CUP), Jéssica Albiach (ECP), Judith Toronjo (JxCat) i Alba Camps (ERC), i, a petició d'aquests mateixos grups, ha intervingut també la presidenta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Julia Rosanna Sánchez-Valverde.

Acabat aquest primer torn d'intervencions, ha pres la paraula el president de la Generalitat, i en nom del Govern ho ha fet també la consellera de Drets Socials, Violant Cervera.

Tot seguit, per fixar el posicionament dels grups, han pres la paraula David González (PSC-Units), Mónica Lora (Vox), Basha Changue (CUP), Jéssica González (ECP), Ignacio Martín (Cs), Lorena Roldán (PPC), Judith Toronjo (JxCat) i Pau Morales (ERC), la majoria d'ells portaveus dels seus grups a la Comissió de Polítiques de Joventut.

Les dificultats en l'accés a l'habitatge, la precarietat laboral, la salut mental, els efectes de la pandèmia i de la crisi econòmica i les polítiques de joventut que s'han de dur a terme han centrat el debat, el segon que fa el Parlament dedicat específicament a les problemàtiques que afecten els joves.

El primer es va fer el 24 i el 25 de juliol de 2013, i la cambra hi va debatre la situació de la joventut i els efectes de la crisi entre els joves.

Propostes de resolució
Acabat el debat, els grups poden presentar fins aquest vespre, quan acabi la sessió d'avui, un màxim de quatre propostes de resolució cadascun congruents amb el debat, que podran transaccionar fins demà a la una del migdia. El debat es reprendrà demà, a tres quarts de sis aproximadament, amb el debat i la votació de les propostes de resolució.

Membres del Consell Nacional de la Joventut i de diverses entitats juvenils, algunes vinculades a partits polítics i sindicats, han seguit el debat des de l'hemicicle i des d'una sala habilitada a la planta noble del palau.

Sessió de control
El ple s'ha reprès aquest matí amb la sessió de control als conseller i al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha respost les preguntes de Salvador Illa (PSC-Units), sobre les mesures per fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna; Josep Maria Jové (ERC), sobre l'estratègia per respondre a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) amb relació a la sentència que estableix el 25% de classes en castellà; Albert Batet (JxCat), sobre el 'Catalangate'; Ignacio Garriga (Vox), sobre les prioritats del Govern; Montserrat Vinyet (CUP), sobre els Jocs Olímpics d'Hivern i el projecte econòmic per al país; Jéssica Albiach (ECP), sobre la necessitat d'accelerar la tramitació de la Proposició de llei de modificació de la Llei de política lingüística; Carlos Carrizosa (Cs), sobre la interlocutòria del TSJC, i Alejandro Fernández (PPC), sobre les relacions de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb el Govern rus.

Els consellers han respost les preguntes sobre el malbaratament de diner públic en subvencions als mitjans de comunicació (Vox), la posició de Catalunya en el conjunt de l'economia espanyola (Cs), el Pla director urbanístic d'activitat econòmica de la plana de l'Alt Camp (PSC-Units), la indemnització als mossos d'esquadra que van abatre els autors dels atemptats terroristes del 17 i 18 d'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils (PSC-Units), les llistes d'espera en el sistema públic de salut (PSC-Units), els fets succeïts a Bàscara (PPC), l'impuls del món local (ERC), el Pla d'acció per combatre la pressió estètica (ERC), el desenvolupament econòmic del Penedès (ERC), els jutjats de pau (JxCat), els preus públics universitaris (JxCat), l'acció internacional del vicepresident (JxCat), l'aplicació de la Llei 1/2022, de modificació de la Llei 18/2007, la Llei 24/2015 i la Llei 4/2016 per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge, i l'obligació dels grans tenidors d'oferir lloguer social (ECP) i el trencament de les negociacions amb el sector educatiu i la nova convocatòria de vagues (CUP).