Notícies

Comença l'últim ple de l'any, amb les noves restriccions a causa de l'empitjorament de la situació pandèmica

Dijous, 23 de desembre de 2021. Palau del Parlament

Comença l'últim ple de l'any, amb les noves restriccions a causa de l'empitjorament de la situació pandèmica

Parlament de Catalunya (Sergio Ramos Ladevesa). 2021

Vegeu la galeria d'imatges (11 imatge/s)

El darrer ple d'aquest any, en què és previst que la cambra aprovi els pressupostos de la Generalitat per al 2022, ha començat aquest matí amb les noves restriccions a causa l'empitjorament de la situació de la pandèmia. Així, en compliment de l'acord de la Mesa de dimarts, només hi ha una setantena de diputats a l'hemicicle, i la resta deleguen el vot.

A l'inici del ple, la presidenta, Laura Borràs, ha demanat als diputats que siguin "exemplars en el seguiment de les mesures", i ha recordat a la ciutadania que sigui "responsable" i "extremi les precaucions", ja que "una gran part de la partida contra la Covid-19 ens la juguem nosaltres mateixos en les decisions particulars que prenem". En aquest sentit, la presidenta ha assegurat que evitant contagis també "donem suport al personal sanitari, que fa pràcticament dos anys que lluita sense descans per protegir-nos de la pandèmia".

En la sessió plenària d'aquest matí, setanta diputats han ocupat els seus escons, mentre que els altres seixanta-cinc han delegat el vot. D'aquesta manera, s'han pogut mantenir les distàncies de seguretat, amb un escó buit entre cadascun dels diputats presents al saló de sessions. La mesura té per objectiu prevenir els contagis davant l'agreujament de la situació provocat per la gran transmissibilitat de la variant òmicron del coronavirus.

A més, el ple es fa sense públic al saló de sessions i amb la reducció a la meitat dels aforaments dels espais per a la premsa.

Rescats a la Mediterrània, interpel·lació de salut i decret llei
D'altra banda, en compliment de la Moció 111/XII, sobre les operacions de rescat a la Mediterrània i les polítiques d'acollida de migrants, a l'inici del ple la presidenta ha informat que, segons les dades oficials de l'Organització Internacional de les Migracions, 1.859 persones han mort o desaparegut aquest any a la Mediterrània.

Tot seguit, la cambra ha substanciat la interpel·lació de la CUP sobre la salut i l'atenció primària, que ha fet Eulàlia Reguant i ha respost el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Aquesta interpel·lació es va posposar l'últim ple.

A continuació, la cambra ha validat el Decret llei 26/2021, del 30 de novembre, de modificació del llibre segon del Codi civil de Catalunya en relació amb la violència vicària. El text ha estat aprovat per 114 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat, ECP i CUP), 11 en contra (Vox) i 7 abstencions (Cs i PPC). En canvi, el Ple ha rebutjat tramitar-lo com a projecte de llei, amb 61 vots a favor (PSC-Units, Vox, CUP, Cs i PPC) i 73 en contra (ERC, JxCat, ECP)

El decret modifica articles del codi relatius a la guarda, les estades i les comunicacions dels fills per evitar que hagin de tenir contacte amb el pare en els casos de violència vicària masclista i amb el pare o la mare maltractadors en els casos de violència familiar.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha presentat el decret llei, i en el debat hi han intervingut Rubén Viñuales (PSC-Units), Jenn Díaz (ERC), Pere Albó (JxCat), Mónica Lora (Vox), Basha Changue (CUP), Susanna Segovia (ECP), Anna Grau (Cs) i Lorena Roldán (PPC).