Notícies

El Ple aprova catorze resolucions del debat sobre la salut mental

Divendres, 17 de desembre de 2021. Palau del Parlament

El Ple aprova catorze resolucions del debat sobre la salut mental

Parlament de Catalunya. 2021

Vegeu la galeria d'imatges (25 imatge/s)

El debat específic sobre la salut mental, sol·licitat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acabat aquest migdia amb l'aprovació per part del Ple de catorze resolucions, del PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP, ECP, Cs i el PPC.

El president de la Generalitat ha pres de nou la paraula avui al final del debat, i ha explicitat la importància de situar la salut mental a l'agenda política i al debat social, ha remarcat la necessitat que hi sigui "sempre" i ha assegurat que "la salut mental és una emergència nacional que cal atendre sense cap mena de dilació". A l'últim, ha agraït que durant el debat s'hagin posat "les persones al centre".

Després de la intervenció del president de la Generalitat, el cap de l'oposició, Salvador Illa (PSC-Units), també ha demanat la paraula per insistir en el "compromís de col·laboració" en matèria de salut mental i per destacar l'"encert" de fer un debat al Parlament sobre aquesta qüestió.

El debat va començar dimarts a la tarda amb una primera intervenció a càrrec de Mercè Torrentallé en representació de l'entitat Obertament, i tot seguit van prendre la paraula el president de la Generalitat i els grups parlamentaris. En nom del Govern també van intervenir-hi els consellers de la Presidència, Laura Vilagrà, i de Salut, Josep Maria Argimon.

Els grups van presentar vint-i-tres propostes de resolució subsegüents al debat, que finalment la cambra ha debatut i votat avui. Abans de la votació, Assumpta Escarp (PSC-Units), Alba Vergés (ERC), Jordi Fàbrega (JxCat), María Elisa García (Vox), Basha Changue (CUP), David Cid (ECP), Anna Grau (Cs) i Eva Parera (PPC) han presentat les propostes dels seus grups davant el Ple i s'han posicionat sobre les de la resta.

Resolucions aprovades
La cambra ha aprovat la proposta de resolució presentada conjuntament pels grups del PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP i ECP; les quatre conjuntes d'ERC i JxCat; les tres del PSC-Units; la número 2 de la CUP; la 1 i la 3 d'ECP; la 2 de Cs, i les 1 i 3 del PPC. En canvi, ha rebutjat totes les de Vox i algunes de la CUP, ECP, Cs i el PPC. (Al final de la nota hi trobeu el dossier amb les propostes de resolució presentades pels grups.)

La votació ha acabat amb el Ple dempeus aplaudint els representants de les entitats que han seguit la sessió des de la tribuna de convidats.

A l'inici de la sessió, la presidenta, Laura Borràs, ha encoratjat de nou a col·laborar amb la "gran activitat solidària i de país que és la marató de TV3", enguany dedicada a la salut mental. Així mateix, s'ha referit a les dades sobre la covid, que "han empitjorat notablement aquests darrers dies", i "a les portes de la setmana de Nadal" ha convidat els diputats i el conjunt de la ciutadania a "accentuar la prudència" i fer possible la celebració d'aquestes festes "amb el respecte de les mesures preventives que ens han de garantir la salut".