Notícies

El Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2022 supera el debat de totalitat i continuarà la tramitació parlamentària en comissió

Dilluns, 22 de novembre de 2021. Palau del Parlament

El Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2022 supera el debat de totalitat i seguirà la tramitació parlamentaria en comissió

Parlament de Catalunya. 2021

Vegeu la galeria d'imatges (28 imatge/s)

El Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2022 ha superat aquest vespre el debat de totalitat després que el Ple hagi rebutjat les esmenes de retorn que hi havien presentat el PSC-Units, Vox, la CUP, Cs i el PPC. A favor de les esmenes hi han votat els 62 diputats dels grups esmenants, mentre que els 65 d'ERC i JxCat hi han votat en contra i els 8 d'ECP, que aquest migdia ha retirat l'esmena que hi havia presentat, s'han abstingut.

Un cop superat el debat, han quedat fixades la previsió d'ingressos i la despesa global màxima que estableix el projecte presentat i la distribució per seccions. Ara el projecte continuarà la tramitació parlamentària en comissió.

El Ple també ha rebutjat, amb el mateix resultat en la votació, les esmenes a la totalitat presentades pels mateixos grups al Projecte de llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2022, conegut com a "llei d'acompanyament", que continuarà, per tant, la tramitació.

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha presentat els comptes, "els més elevats que mai s'han presentat al Parlament", amb una despesa de 38.139 milions d'euros, el 17,3% més que per als actualment vigents del 2020. Giró ha explicat que els pressupostos del 2021 són "expansius, dissenyats per transformar i reactivar Catalunya", que "donen suport a les empreses i al teixit productiu", que són "socialment sostenibles, amb tres de cada quatre euros dedicats a despesa social", que són "verds, feministes, inclusius, orientats a la infància i a les persones amb menys recursos" i que "han de permetre superar els efectes de la pandèmia i fer de palanca per abordar les transformacions a llarg termini que necessita el país".

Un cop acabada la intervenció del conseller, han pres la paraula per defensar les esmenes dels seus grups Alícia Romero (PSC-Units), Antonio Gallego (VOX), Eulàlia Reguant (CUP), Ignacio Martín (Cs) i Alejandro Fernández (PPC).

El conseller els ha respost conjuntament i ha obert un torn de rèplica per als grups esmenants, que han tornat a intervenir.

Joan Canadell (JxCat) i Josep Lluís Salvadó (ERC) han intervingut en nom dels grups que donen suport al Govern per defensar els comptes. Aquestes intervencions també han obert un torn de rèplica que només ha utilitzat el PSC-Units. Finalment, en nom d'ECP, ha intervingut Joan Carles Gallego per fixar el posicionament del seu grup.

Tramitació en comissió

El Parlament farà a partir de demà, dimarts, i fins divendres els debats de totalitat dels pressupostos de cada departament. Els debats es faran en catorze sessions de les comissions legislatives corresponents, que votaran les esmenes de retorn que el PSC-Units, Vox, la CUP, Cs i el PPC han presentat a totes les seccions pressupostàries. Les sessions de les comissions començaran amb la defensa de les esmenes a la totalitat per part dels grups que les han presentat, i a continuació intervindran la resta. Un cop acabats els debats, les comissions votaran les esmenes de retorn.

Si totes les comissions rebutgen les esmenes a la totalitat, el projecte de llei continuarà la tramitació en comissió amb el debat de les esmenes a l'articulat, que els grups poden presentar fins a dos quarts d'onze del 30 de novembre. És previst que el Ple faci el debat i la votació final del projecte el 23 de desembre.

En canvi, si una de les comissions acorda el retorn d'una secció, és a dir, del pressupost d'un departament, l'article 133 del Reglament estableix que "el president de la comissió ho ha de comunicar al president del Parlament, a fi que la ratificació de l'acord se sotmeti al Ple. Si el Ple ratifica l'acord, la secció pressupostària es considera rebutjada i s'ha de tornar al Govern perquè en presenti una de nova. Si el Govern no retira el projecte de llei de pressupostos, la tramitació del projecte en el Ple resta en suspens fins que el Govern no trameti un nou pressupost de la secció rebutjada i aquest sigui acceptat pel Ple".