Notícies

El Parlament investeix Pere Aragonès 132è president de la Generalitat

Divendres, 21 de maig de 2021. Palau del Parlament

Segona jornada del debat d'investidura de Pere Aragonès com a candidat a la presidència de la Generalitat

Parlament de Catalunya (Pool EFE - Alberto Estévez). 2021

Vegeu la galeria d'imatges (96 imatge/s)

El Parlament ha investit aquest migdia Pere Aragonès 132è president de la Generalitat i ha aprovat el seu programa de govern per 74 vots a favor, d'ERC, JxCat i la CUP, i 61 en contra, del PSC-Units, Vox, ECP, Cs i el PPC. Aragonès ha aconseguit així la majoria absoluta requerida per ser investit en primera votació en aquest segon ple d'investidura.

Després del ple, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha comunicat telemàticament al rei la investidura d'Aragonès perquè el nomeni. Ara el president de la Generalitat investit prendrà possessió del càrrec en el termini de cinc dies a partir del nomenament.

El ple d'investidura va començar ahir a la tarda i s'ha reprès aquest matí a les nou. En la sessió d'avui hi han intervingut Ignacio Garriga (Vox), Dolors Sabater i Carles Riera (CUP), Jéssica Albiach (ECP), Carlos Carrizosa (Cs), Alejandro Fernández (PPC) i Marta Vilalta i Josep Maria Jové (ERC). A tots ells Aragonès els ha respost individualment, com ja va fer ahir amb Salvador Illa (PSC-Units) i Albert Batet (JxCat).

Acabat el debat, s'ha fet la votació, pública i per crida. Els secretaris primer i tercer, Ferran Pedret i Pau Juvillà, han anat cridant cadascun dels diputats perquè manifestessin el sentit del seu vot. En aquesta sessió han delegat el vot, per diferents motius, Lluís Puig (JxCat), Elena Díaz (PSC-Units) i Ruben Wagensberg (ERC).

Un cop proclamat el resultat, Borràs ha demanat al ja investit president si volia prendre la paraula, i Aragonès ho ha fet per "donar les gràcies" i assegurar que "és un honor i una gran responsabilitat la que sento sobre l'espatlla", que "treballaré per exercir aquesta responsabilitat amb l'honorabilitat que requereix aquest càrrec, governant per a tothom i posant sempre per davant el servei a la ciutadania" i que "em comprometo a exercir el càrrec de president amb tota la humilitat personal, però amb tota l'ambició col·lectiva, amb mà estesa i amb determinació democràtica, amb esperit de servei i amb valors republicans, sempre al servei de la ciutadania de Catalunya". El nou president ha acabat el discurs amb un "visca Catalunya lliure", i el ple ha acabat amb l'himne nacional, amb els diputats dempeus.

Abans de la intervenció del president de la Generalitat els diputats de Vox han abandonat l'hemicicle.

En abandonar el Parlament el cos de guàrdia del palau li ha donat la novetat i Aragonès ha passat revista a la formació per primera vegada com a president.

Segon ple d'investidura
Aquest ha estat el tercer debat i el segon ple d'investidura a què s'ha sotmès Aragonès, després que el 26 de març, primer, i el 30 de març, en segona volta, no aconseguís els vots ni de la majoria absoluta en la primera votació ni de la majoria simple en la segona per ser investit. Aquest fet va comportar que s'activés el compte de dos mesos per aconseguir una investidura abans de la dissolució automàtica de la cambra, termini que acabava d'aquí a cinc dies, el 26 de maig.

La sessió s'ha fet a l'hemicicle, a diferència dels dos primers debats d'investidura, que van tenir lloc a l'auditori. Tots els diputats han pogut ser dins el saló de sessions, però a causa de les mesures establertes per la Covid s'han hagut de distribuir entre la zona d'escons, l'espai destinat habitualment al públic i a la premsa i les llotges de convidats a fi de mantenir la distància de seguretat. Els membres del Govern han ocupat la primera fila de l'hemicicle.

Entre els pocs convidats que, a causa de les restriccions d'aforament derivades de la Covid, han pogut seguir la sessió des del Palau del Parlament hi havia els expresidents de la Generalitat Quim Torra, Artur Mas i José Montilla, l'expresident del Parlament Joan Rigol i el president d'ERC, Oriol Junqueras.

Els presidents de la Generalitat
Els presidents de la Generalitat des del 1980 han estat Jordi Pujol (1980-2003), Pasqual Maragall (2003-2006), José Montilla (2006-2010), Artur Mas (2010-2015), Carles Puigdemont (2016-2017) i Quim Torra (2018-2020). En tots els casos van ser elegits en primera votació, excepte Pujol el 1980 i el 1995, Mas el 2010 i Torra.

Pujol va ser investit el 1980 en segona votació, per 75 vots a favor i 59 en contra; el 1984, en primera, per 87 a favor i 44 en contra; el 1988, en primera, per 69 a favor, 56 en contra i 9 abstencions; el 1992, en primera, per 70 a favor, 58 en contra i 7 abstencions; el 1995, en segona, per 60 a favor, 11 en contra i 63 abstencions, i el 1999, en primera, per 68 a favor, 55 en contra i 12 abstencions. Maragall ho va ser el 2003 en primera votació, per 74 vots a favor i 61 en contra. Montilla, el 2006, en primera, per 70 a favor i 65 en contra. Mas, el 2010, en segona, per 62 a favor, 45 en contra i 28 abstencions, i el 2012, en primera, per 71 a favor i 63 en contra. Puigdemont, el 2016, en primera, per 70 a favor, 63 en contra i 2 abstencions. A l'últim, Torra, el 2018, en segona, per 66 a favor, 65 en contra i 4 abstencions.

Aragonès es va sotmetre a un primer debat d'investidura el 26 de març, en què no va obtenir la majoria absoluta, ja que va obtenir 42 vots a favor (ERC i CUP), 61 en contra (PSC-Units, Vox, ECP, Cs i PP) i 32 abstencions (JxCat). El 30 de març, en segona volta i amb el mateix resultat, tampoc no va aconseguir la majoria simple requerida.